Centrul Cultural Rabindranath Tagore și Cinema Arta, cu susținerea Ambasadei Indiei la București și a Ministerului Culturii din India, vă invită, în perioada 8-12 februarie, la Zilele Filmului Indian.
Articol editat de cristina.rusu,
4 februarie 2023, 06:00 / actualizat: 4 februarie 2023, 8:21
Centrul Cultural Rabindranath Tagore și Cinema Arta, cu susținerea Ambasadei Indiei la București și a Ministerului Culturii din India, vă invită, în perioada 8-12 februarie, la Zilele Filmului Indian.
Prin povești reale sau inspirate din realitate, veți descoperi diversitatea etnică, lingvistică și culturală a Indiei, reflectând totodată asupra unor teme universale, relevante pentru timpurile în care trăim. Cele cinci producții cinematografice din program abordează subiecte precum relația omului cu natura, legătura cu pământul, protecția mediului înconjurător, dreptul la viață și la libertate, biodiversitatea și agricultura ecologică.
Filmat timp de șase luni, pe parcursul unei excursii de 3000 km de-a lungul Gangelui, documentarul “Moving Upstream: Ganga” explorează ideea de a merge pe jos, oferind în același timp o vedere nefiltrată asupra comunităților umane care trăiesc lângă cel mai mare fluviu al Indiei.
“Taledanda” prezintă lupta împotriva tăierii copacilor a unui bărbat cu dizabilități intelectuale din comunitatea tribală Soliga, a regiunii Karnataka.
Taledanda
“The seeds of Vandana Shiva” dezvăluie povestea remarcabilă a eco-activistei de renume internațional Dr. Vandana Shiva, promotoare a libertății semințelor, militantă împotriva mega corporațiilor agriculturii industriale și a organismelor modificate genetic.
Vandana shiva
Redând fenomenul migrației spre orașe, ideea de casă și de apartenență la un loc, documentarul “Once upon a village”, aduce în prim plan una din miile de localități rurale abandonate de la poalele Himalayei, prin intermediul a doi din ultimii săi locuitori: o femeie de 80 de ani și o fată de 19 ani.
Once Upon a village
Drama istorica “Sijou” prezintă brutalitatea sistemului feudal de proprietate funciară ce era practicat în Bhutan înainte de 1958, bazat în întregime pe plăți în natură și în muncă, inclusiv pe sclavie, și care a afectat oamenii din regiunea Assam, situată la granița de Nord-Est a Indiei.