Ascultă Radio România Cluj Live

De pe marile scene ale lumii, la Filarmonica de Stat „Transilvania”

Tânăra dirijoare de origine chineză, cu o vastă carieră artistică internațională, Linhan Cui, este invitata Filarmonicii de Stat „Transilvania” la concertul simfonic de vineri seara, care va avea loc la Colegiul Academic. Artista, care se află pentru prima oară în România, va urca pe scenă alături de Orchestra Filarmonicii și Daniel Ciobanu, unul dintre cei mai apreciați tineri pianiști români, care revine la Cluj după aproape 4 ani. În prima parte a serii va fi interpretat Concertul nr. 3 pentru pian în Do major, de Serghei Prokofiev. Seara se va încheia cu Simfonia nr. 7 în re minor, de Antonín Dvořák.

De pe marile scene ale lumii, la Filarmonica de Stat „Transilvania”

Articol editat de cristina.rusu, 8 februarie 2023, 14:18

 

Despre lucrări:

Prokofiev a început să schițeze idei pentru Concertul nr. 3 pentru pian încă din 1911. Pe scena Orchestrei Simfonice din Chicago, Prokofiev a interpretat în primă audiţie absolută, Concertul nr. 3 pentru pian, versiune care a fost una de excepție, adaptată formidabilelor şi neînfricatelor mâini ale compozitorului. Partitura este o realizare remarcabilă ce combină, într-un echilibru perfect, avântul avangardist din lucrările de tinereţe cu un uluitor lirism. Formele sunt aceleaşi care domină genul de concert încă din vremea lui Mozart: prima parte este o sonată, a două temă cu variaţiuni, iar a treia un rondo. Stilul lui Prokofiev este însă inconfundabil. După prima audiţie din Chicago, Prokofiev a cântat Concertul nr. 3 pentru pian la Londra, Paris şi New York. Aceasta a fost şi prima lucrare pe care a înregistrat-o (în 1932), document care a rămas o mărturie  excepţională a tehnicii şi stilului său.

 

Simfonia a VII-a a fost scrisă în doar trei luni, însă schițele sale sunt dovada unei munci asidue. Publicul primei audiții absolute, care a avut loc la Londra, pe 22 aprilie 1885, sub bagheta compozitorului, a fost în extaz. Locul particular pe care această simfonie îl ocupă în creația lui Dvořák se datorează expresiei sale dramatice, caracterului sobru, absenței elementului slav ce caracteriza lucrările lui până în acel moment și cu care este, în general, asociată muzica lui Dvořák.

Nu este întâmplătoare nici alegerea tonalităţii – acelaşi re minor în care au scris Mozart Recviemul”, Beethoven Simfonia a IX-a” şi Brahms Concertul nr. 1 pentru pian” – lucrări care sunt deja mai mult decât „doar” muzică.

 

Linhan Cui

Linhan Cui, o tânără dirijoare de origine chineză, care se află pentru prima oară în România, este câștigătoare a Premiului II al Concursului Internațional de Dirijat „Malko”, unul dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa.

Experiența artistică a lui Linhan include spectacole cu mai multe orchestre importante din lume, printre care Orchestra Simfonică din Baltimore, Orchestra Simfonică Națională Daneză și Orchestra Simfonică Coreeană.

A fost asistentă a mai multor dirijori de renume mondial, printre care Leon Fleisher și Xian Zhang, și a participat la pregătirea a peste cincizeci de concerte cu orchestre din întreaga lume. În timpul stagiunii 2019/2020, Linhan a primit titlul de „Conducting Fellow” din partea Orchestrei Simfonice din Baltimore, unde a avut privilegiul să lucreze cu dirijoarea Marin Alsop.  În această stagiune, Linhan este dirijorul lui Gustavo Dudamel la Filarmonica din Los Angeles.

Linhan s-a născut în Shenyang, China, și a început să studieze pianul de la patru ani. A debutat ca dirijoare la 18 ani, fiind studentă a Conservatorului din Xinghai. În prezent, artista  urmează studiile doctorale în dirijat de orchestră în cadrul Școlii de Muzică „Jacobs” a Universității din Indiana, sub îndrumarea lui Arthur Fagen. Este deținătoarea unui masterat în muzică la Conservatorul Peabody şi a participat la cursurile de măiestrie organizate de Orchestra Simfonică Națională din SUA.

 

Daniel Ciobanu  

Tânăr și foarte talentat, pianistul Daniel Ciobanu s-a născut la Piatra Neamț și a intrat în atenția lumii muzicale internaționale după ce a fost distins cu Premiul II şi cel al Publicului la ediţia din 2017 a prestigiosului Concurs Internaţional „Arthur Rubinstein” de la Tel Aviv. El a mai fost distins anterior mai multe premii la importante competiții internaționale.

Daniel Ciobanu este invitat constant la Gewandhaus Leipzig, unde a cântat atât sub bagheta lui Omer Meir Welber, cât şi în recitaluri solo. Printre evenimentele acestei stagiuni se numără debuturile cu Orchestra Tonahlle Zürich, Volksoper Viena, Orchestra Simfonică din Tirol, dar şi un nou concert cu Orchestra Naţională BBC din Ţara Galilor, cu care a debutat în stagiunea trecută, sub bagheta lui Carlos Miguel Prieto.

De-a lungul carierei sale artistice, pianistul a cântat în compania mai multor orchestre printre care Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, Konzerthausorchester Berlin, Orchestra Simfonică din Castilla y León, Orchestra Simfonică Naţională Radio a Poloniei la Festivalul „Enescu”, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Staatskapelle din Dresda, Filarmonica Baltică Poloneză „Frédéric Chopin” din Gdańsk,  Israel Camerata din Ierusalim, Orchestra Regală a Scoţiei, Orchestra Filarmonicii din Tel Aviv și multe altele.

Daniel Ciobanu a cântat în săli precum Royal Festival Hall, Gasteig München, Mozarteum din Salzburg, De Bijloke din Gent, Auditorium de Radio France şi Salle Cortot din Paris, Sala Fazioli din Sacile, Teatrul Massimo din Palermo, Ateneul din Bucureşti, Teatrul Municipal din Rio de Janeiro, Auditoriumul Bronfman din Tel Aviv, Sala Naţională de Concert din Taipei.

În această stagiune, artistul va susţine un recital solo la Concertgebouw Amsterdam, precum şi la Baden şi Varşovia (ca invitat al Festivalului „Beethoven”). În stagiunea 2020/2021, acesta a devenit primul artist în rezidenţă al Filarmonicii „George Enescu”, unde a susţinut numeroase concerte. În septembrie 2020, Daniel Ciobanu şi-a lansat, sub marca Accentus, primul compact disc cu lucrări de Prokofiev, Debussy, Liszt şi Enescu. Trei ai mai devreme, în 2017, el a fondat în orașul său natal, „Neamt Music Festival”, o platformă internaţională dedicată tinerilor artişti, în care muzica clasică este completată cu evenimente de jazz, video mapping, pictură şi dans.

 

Biletele online la concert se pot achiziţiona de pe site-urile entertix.ro şi www.myticket.ro.

Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756048318 sau 0264 43 00 60) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.

Festivalul Mozart începe la Cluj-Napoca
Cultural vineri, 15 noiembrie 2024, 15:07

Festivalul Mozart începe la Cluj-Napoca

Ediția a 33-a este una a contrastelor, în care muzica lui Mozart va fi pusă alături de cea a lui Enescu și Saint-Saëns, va fi interpretată la...

Festivalul Mozart începe la Cluj-Napoca
Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat Florin Olari
Cultural vineri, 15 noiembrie 2024, 10:39

Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat Florin Olari

Florin Olari, unul dintre cei mai cunoscuți pictori de biserici din Transilvania, vine în fața publicului cu o nouă expoziție, în care îmbină...

Arta bizantina și contemporană într-un proiect semnat Florin Olari
Expoziție de carte veche la Cluj | FOTO
Cultural miercuri, 13 noiembrie 2024, 18:05

Expoziție de carte veche la Cluj | FOTO

Tipograf, editor, traducător al Bibliei și reformator. Gáspár Heltai a fost unul dintre cei mai educați intelectuali ai vremii sale și un...

Expoziție de carte veche la Cluj | FOTO
Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”
Cultural miercuri, 13 noiembrie 2024, 14:48

Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”

Joi, 28 noiembrie, începând cu ora 19:00, Radio Cluj și Opera Lux invită publicul la un spectacol de muzică și balet intitulat „Opera...

Spectacol aniversar la Radio Cluj: „Opera Passion”
Cultural miercuri, 13 noiembrie 2024, 10:43

”Interferențe” se apropie de final

A XI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, ajunge la final duminică, 17...

”Interferențe” se apropie de final
Cultural marți, 12 noiembrie 2024, 13:12

Începe Festivalul SoNoRo

Festivalul SoNoRo începe marți, 12 noiembrie, în Cluj-Napoca, printr-un concert intitulat „Un veac de singurătate”, inspirat de cartea cu...

Începe Festivalul SoNoRo
Cultural marți, 12 noiembrie 2024, 12:37

Spectacolul Față-Verso. O poveste de teatru, la a patra ediție

Marți, 26 noiembrie, de la ora 19:00, continuă călătoria prin istoria Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în cadrul...

Spectacolul Față-Verso. O poveste de teatru, la a patra ediție
Cultural luni, 11 noiembrie 2024, 10:49

Ansamblul JANOSKA, pentru prima dată la Cluj-Napoca

Concertul THE NEW OLD va avea loc miercuri, 13 noiembrie, ora 19:30 și va aduce pe scena sălii Auditorium Maximum de la UBB unul dintre cele mai...

Ansamblul JANOSKA, pentru prima dată la Cluj-Napoca