Fii pregătit pentru situații de urgență!
Nu suntem total neputincioși în fața cutremurului, afirmă lt.col. Andrei Biriș, purtător de cuvânt al ISU Cluj.
Articol editat de cristina.rusu, 8 februarie 2023, 18:18
Nu suntem total neputincioși în fața cutremurului, afirmă lt.col. Andrei Biriș, purtător de cuvânt al ISU Cluj.
Tot ce înseamnă obiecte grele: antene, aparate de ventilație neancorate solid pot să reprezinte un pericol în caz de cutremur. E foarte important să aveți un rucsac pentru situații de urgență, cu lucruri ce pot să ajute familia 3-5 zile până când se poate acorda asistență de către echipele de reacție în situații de urgență.
Ce să conțină acel rucsac?
În primul rând apă potabilă. Cel puțin 4 litri de apă de persoană pe zi. Apoi alimente neperisabile, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru fiecare membru al familiei, sac de dormit sau pături. Să nu uităm trusele de prim-ajutor și medicamentele pentru bolnavii cronici.
De exemplu, un diabetic ar fi bine să aibă o rezervă de insulină. Sunt necesare lanterne, felinare și, neapărat, un aparat de radio pe baterii, pentru a putea asculta recomandările autorităților. Dacă vorbim de familii cu copii, ar fi bine să existe articole pentru ei, cum ar fi jocuri în funcție de vârstă, pentru că o astfel de situație poate să pună presiune pe cei mici.
Dacă seismul ne surprinde pe stradă, trebuie să ne îndepărtăm de clădirile înalte, de unde există riscul să cadă obiecte slab ancorate (ex. un ghiveci de flori sau un aparat de aer condiționat) sau e posibil ca întreaga construcție să fie slabă. De aceea, să păstrăm distanța față de imobile.
Foarte important e să ne păstrăm calmul. Cei care au un plan familial de acțiune în caz de cutremur să-l pună în aplicare. Dacă apar în jur persoane agitate, trebuie să le calmăm. Un lucru important este să depistăm eventualii răniți și să le acordăm un prim-ajutor calificat. În același timp, să depistăm dacă sunt avarii în jur, de pildă scăpări de gaze. In acest caz, zona trebuie părăsită de urgență.
În interiorul locuințelor trebuie avut grijă ca obiectele grele, care s-ar putea mișca în caz de seism, să fie ancorate solid.
Firește că pregătirile despre care am vorbit sunt valabile și pentru calamități naturale gen inundații, sau pentru starea de război.
Informații detaliate, pentru fiecare posibilă situație de urgență, găsiți la linkul https://fiipregatit.ro/.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.