Financiaria: Portofoliu de investitor. Ce sunt acțiunile?
Potrivit definiției, acțiunile reprezintă un drept de proprietate al deținătorului asupra unei părți din societatea emitentă. Corporațiile și companiile mari emit acțiuni pentru a obține fonduri destinate dezvoltării afacerilor de la investitori, acțiuni care sunt cumpărate și vândute pe burse și reprezintă baza portofoliilor multor investitori individuali.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 februarie 2023, 06:00 / actualizat: 22 martie 2024, 14:10
Un acționar poate fi considerat proprietar al societății emitente, în funcție de numărul de acțiuni pe care le deține în raport cu numărul de acțiuni emise de companie. Dacă societatea în care investim a emis 100 de acțiuni iar noi deținem 10 dintre acestea, putem spune că avem un drept de proprietate asupra a 10% din activele și câștigurile societății. Deținerea de acțiuni într-o companie oferă dreptul de a vota în cadrul adunărilor acționarilor, de a primi dividende, atunci când acestea sunt distribuite și evident, de a vinde acțiunile către alți investitori. Investitorii care dețin peste 50% din numărul de acțiuni dintr-o companie sunt acționari majoritari și astfel, pot controla în mod indirect direcția unei companii prin numirea consiliului de administrație. Calitatea de acționar este una importantă deoarece oferă drepturi asupra unei părți din profitul companiei, profit care influențează direct valoarea unei acțiuni. În cazul în care compania în care am investit distribuie profitul spre acționari sub formă de dividende, avem dreptul de a primi dividende în funcție de numărul total de acțiuni pe care îl deținem. De obicei, dividendele sunt plătite doar de companiile mature, cu un istoric de piață puternic și situație financiară solidă. Multe companii însă nu oferă dividende și reinvestesc profiturile în creștere și dezvoltare, mizând pe o creștere mai accelerată.
Există două tipuri principale de acțiuni: ordinare și preferențiale. Acțiunile ordinare dau de obicei dreptul proprietarului de a vota în cadrul adunărilor acționarilor și de a primi orice dividende plătite de societate. Deținătorii de acțiuni preferențiale nu au, în general, drept de vot, însă au mai multe drepturi asupra activelor și veniturilor unei companii decât deținătorii de acțiuni ordinare. De exemplu, proprietarii de acțiuni preferențiale primesc dividende înaintea acționarilor obișnuiți și au prioritate la recuperare unor părți din investiția realizată în cazul în care o societate dă faliment sau este lichidată.
În ce companii putem însă investi? Deși toate companiile, indiferent de dimensiune sau număr de angajați sunt în căutare de capital și resurse pentru creștere și dezvoltare, vom regăsi listate la bursă doar companiile publice. O companie devine publică prin intermediul unei oferte publice inițiale (așa numitul IPO), acțiunile sale fiind astfel disponibile pentru investitori. În mod obișnuit, investitorii folosesc un cont de brokeraj pentru a cumpăra acțiuni la bursă, care afișează prețul de cumpărare și prețul de vânzare per acțiune.
Chiar dacă retururile obținute pe termen lung prin investițiile în acțiuni sunt superioare celor obținute prin investițiile în depozite bancare sau obligațiuni, un investitor trebuie să țină întotdeauna cont de riscuri. În perioadele de scădere economică, acțiunile sunt clasele de active care prezintă cele mai mari scăderi iar recuperarea investiției în acțiuni poate dura luni de zile sau chiar ani.
Pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor și pe Financiaria.ro discutăm despre cum putem reduce riscul presupus de investițiile în acțiuni, în funcție de tipul de portofoliu pe care dorim să îl construim.
Până data viitoare, să fie cu folos și cu spor la investit!
Flavian-Cătălin Pah, consilier de investiții
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.