Prima pagină » Știri » Social » 120 de salvatori români însoțiți de câini special antrenați, trimiși în Turcia [FOTO]
120 de salvatori români însoțiți de câini special antrenați, trimiși în Turcia [FOTO]
Foto: Facebook DSU
UPDATE, ora 11:20
Un pompier de la Detașamentul 2 din Cluj-Napoca face parte din echipa din Transilvania care a plecat ieri în Turcia. Plutonier adjutant Rareș Urs este însoțit de câinele său, Max, și va participa la misiuni de căutare-salvare.
Articol editat de Camelia Velțan,
9 februarie 2023, 10:04 / actualizat: 9 februarie 2023, 11:24
UPDATE, ora 11:20
Un pompier de la Detașamentul 2 din Cluj-Napoca face parte din echipa din Transilvania care a plecat ieri în Turcia. Plutonier adjutant Rareș Urs este însoțit de câinele său, Max, și va participa la misiuni de căutare-salvare.
Între timp, bilanțul cutremurelor produse luni în Turcia şi Siria continuă să crească.
Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa a depăşit 16.000 în cele două țări, iar cel al răniților trece de 68.000,
Numai în Turcia, bilanţul oficial al deceselor a urcat, astăzi, la 12.873, în timp ce numărul răniţilor depăşeşte 63.000.
Experţii locali apreciază că mii de oameni se află în continuare prinşi sub dărâmăturile clădirilor prăbuşite.
Salvatorii români trimiși în Turcia au reușit să salveze un tânăr de 16 ani, după aproape o zi de eforturi fără încetare. Până în acest moment, echipa românească a adus la suprafață dintre dărămături patru persoane, victime ale cutremurelor produse în Turcia.
În dimineața zilei de ieri, în zona de intervenție indicată de autoritățile turce, salvatorii români au identificat o persoană conștientă, un adolescent de 16 ani blocat sub moloz. După mai multe ore de intervenție, în zona de acțiune a salvatorilor români s-a înregistrat o replică cu magnitudinea de 4,2 pe scara Richter, fapt care a dus la modificări ale elementelor prăbușite și a îngreunat misiunea. S-a solicitat în sprijin un excavator, pentru a susține partea superioară a construcției, iar echipa mixtă de sprijin a continuat misiunea de salvare prin crearea unui tunel de acces la victimă. Cu eforturi susținute, după peste 20 de ore de muncă, echipa din România a reușit să-l aducă la suprafață pe tânărul blocat sub dărâmături. Acesta era conștient și cooperant. Pe parcursul acestei nopți, la indicația autorităților turce, echipa din România a mai desfășurat două misiuni de căutare. Din nefericire, nu au fost identificate persoane în viață. Acum, salvatorii noștri se află la un bloc cu opt etaje, prăbușit, pentru executarea unei operațiuni de căutare. Acolo sunt deja echipe de intervenție locale și o macara de mare tonaj, dar autoritățile turce au solicitat și sprijinul românilor. În Turcia sunt prezente două echipe de sprijin din România, formate din personal specializat de căutare-salvare, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine.
România a trimis un al doilea echipaj de căutare și salvare în zonele devastate de cutremurele puternice de la începutul săptămânii.
În prezent, sunt aproape 120 de salvatori români, însoțiți de șapte câini special antrenați. Cu sprijinul Forțelor Aeriene Române, au plecat aseară spre Turcia echipamente și mașini pentru echipele de intervenție. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat:
Prima echipă noi am trimis-o fără mașini; a fost mult mai ușor cu echipamentele în paleți, cum era pregătită echipa, și acolo autoritățile turce au asigurat mașinile de transport și tot. Pentru a doua echipă, însă, având în vedere că există o presiune foarte mare asupra colegilor din Turcia, și există multe echipe care sosesc, am preferat să fim și noi mobili, și pentru asta am apelat să trimitem mașini la fața locului, ca să poată echipele noastre să se deplaseze. Vor rămâne acolo oricât este nevoie. Dacă este nevoie să facem schimb de personal sau să trimitem suport logistic mai departe acest lucru va avea loc rapid, cu sprijinul colegilor de la Forțele Aeriene, în speranța că vom putea să salvăm cât mai multe persoane și, bineînțeles, să acordăm sprijinul necesar colegilor care sunt confruntați cu o situație, chiar pot să spun, fără precedent în ultima perioadă.
Această prezentare necesită JavaScript.
Raed Arafat a mai spus că în cazul Siriei țara noastră va trimite doar ajutoare umanitare:
La nivelul protecției civile europene s-a postat solicitarea de sprijin a Siriei și sunt mai multe țări deja care se uită cu ce pot să vină în sprijinul cetățenilor din Siria și cu asta mai degrabă ne concentrăm pe partea de sprijin umanitar; și urmează să anunțăm în următoarele două zile cam care va fi acțiunea noastră și ce va fi oferit. Este deja discutat, dar aici trebuie să stabilim mai multe aspecte, inclusiv modalitatea de transport, cantitățile, tot și vom reveni cu specificări mai clare asupra situației de sprijin pentru Siria.
Operaţiunile echipajelor româneşti se desfăşoară sub coordonarea Protecţiei Civile Europene, mecanism prin care aproximativ 5 mii de salvatori sunt implicaţi în intervenţii.
Foto: Facebook DSU
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.