Cursuri de prim ajutor pentru liceeni
„Prim ajutor în licee” este numele campaniei pe care o derulează Serviciul Județean de Ambulanță Bihor în școli, licee, dar și în alte instituții care îi solicită sprijinul. Medicii și asistentele de la Ambulanța Bihor le oferă liceelor posibilitatea de a accesa programul de instruire a elevilor pentru a asimila cunoștințele de prim ajutor până la sosirea echipajelor de salvare.
Articol editat de cristina.rusu, 9 februarie 2023, 17:26
În viața de zi cu zi apar nenumărate situații când este nevoie să acordăm prim-ajutor. Aceste cursuri îi ajută exact în aceste cazuri. Uneori, vezi pe stradă un om care cade sau se îneacă. Indiferent de situația întâlnită, ei vor ști să recunoască un caz și ce să facă până la sosirea Ambulanței sau a SMURD-ului, este de părere dr. Cornelius Sever Negrini, directorul medical al Ambulanței Bihor.
Medicii și asistentele de la Ambulanță au ținut primul astfel de curs pentru elevii Colegiului Național „Onisifor Ghibu” din Oradea.
Aceștia au recunoscut că nu au avut nicio experiență anterioară și și-au manifestat dorința de a învăța și de a lua parte la exerciții:
Nu am fost niciodată în situația de a acorda primul-ajutor cuiva. Nici nu aș fi știut ce să fac. Sunt convins că după aceste cursuri voi ști cum să acționez, a spus un tânăr participant la lecțiile de prim-ajutor.
O altă tânără susține că a avut o situație reală în care ar fi trebuit să intervină și nu știa cum să acționeze:
Am ieșit într-o duminică la Cascada Vălul Miresei. Bunicului meu i s-a făcut rău și a căzut la pământ. M-am simțit legată de mâini. Noroc că un domn de acolo a știut ce manevre să facă și astfel bunicul meu a fost salvat. De acum, mă simt mai instruită să acord primul-ajutor în situații-limită, a spus o elevă.
Personalul de la Ambulanță a luat cu el manechine pentru resuscitare, truse de prim – ajutor, defibrilatoare și le-au explicat elevilor noțiuni de bază despre acordarea primului ajutor în caz de pierderea stării de conștiență, obstrucția căilor aeriene, hemoragii, stop cardio-respirator etc.
Colegii mei au fost, din nou, la Colegiul Național «Emanuil Gojdu» din Oradea, unde au susținut o nouă sesiune de curs de prim-ajutor. De această dată, un număr de peste 80 de elevi au luat contact cu elemente esențiale de acordare a primului ajutor: suport vital de bază denumit: Basic Life Support, dezobstrucția căilor aeriene sau poziție laterală de siguranță, a explicat dr. Negrini.
Ambulanța Bihor a pus la dispoziție întregul echipament destinat derulării cursului, atât pentru prezentarea părților teoretice, cât și pentru activitățile practice.
Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.