Donație generoasă din Canada pentru școli și grădinițe din Oradea [FOTO]
În țara nostră, 1 din 3 copii nu au acces la educație digitală, iar 30% dintre copii nu au acces la internet – arară un studiu al Fundației Vodafone.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 februarie 2023, 13:16
Acest minus apare în contextul în care meseriile bazate pe tehnologie sunt tot mai frecvente, iar mulți dintre elevi nu sunt pregătiți să facă față cerințelor de pe piața muncii.
Ray Taheri, un profesor de la Universitatea British Columbia, a venit, în aceste zile, în Oradea pentru a oferi ajutor concret acolo unde inovația ajunge mai greu și timpul pare că stă pe loc.
O parte din ajutorul oferit de acesta va ajunge la școlile din mediul rural, pentru a le oferi acestora acces la educația digitală, o altă parte a fost oferită Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Oradea, Școala Gimnazială „Aurel Pop” din Oșorhei și la Grădinița cu Program Prelungit nr. 34 din Oradea. Totodată, a fost ajutată și o căsuță din Alparea, construită de preotul Daniel Blag pentru copiii nevoiași.
Școlile au fost dotate cu echipamente de imprimare și scanare de ultimă generație, dar și cu softuri educaționale de peste 5.000 de dolari. La fel și căsuța de copii din Alparea. Suplimentar, donatorul canadian le-a achiziționat cuptor, plită, frigider, computer, imprimantă color, cuptor cu microunde, frigider etc.
În plus, vor fi donate table interactive la școala din Sânicolau Român, iar copiilor de la Grădinița cu Program Prelungit din Cefa se vor bucura de 1.000 de porții de mâncare, iar celor care frecventează căsuța de la Alparea le vor fi plătite ore de matematică, română, engleză și logopedie, timp de o jumătate de an.
Este o mare plăcere pentru mine să mă aflu în acest minunat oraș, care a fost de altfel selectat ca fiind cea mai una dintre cele mai bune destinații turictice din Europa în 202. Miniunea mea aici a fost să ajut oamenii, în special copiii, copii cu nevoi. Astfel, am făcut niște lucruri în acest sens în ultimele zece zile. Am donat niște echipamente impetuos necesare unor școli. Am cumpărat trei calculatoare, imprimante, proiectoare, dar și cărți și alte lucruri. Intenţia mea este ca să ajut aceste tinere minţi isteţe să îşi dezvolte creativitatea şi cu ajutorul acestor cunoştinţi să mergă la nivelul următor, a declarat prof. Ray Taheri.
În numele prietenului român
Aceste donații sunt făcute de Ray Taheri în numele prietenului său român, Petru Nicu, inginer român renumit în Canada, născut în 23 iunie 1920, la Chișinău, capitala Moldovei, parte a fostei Ucraine. Înainte de decesul său, survenit în 2013, Peter i-a cerut prof. Ray Tahari să folosească o parte din averea sa pentru a-i ajuta pe alții, în special copiii din România, Moldova și Ucraina. Acest lucru a fost realizat cu ajutorul prof. Cornelia Borz, directorul Grădiniței cu Program Prelungit nr. 34 din Oradea, o apropiată a profesorului Canadian. Copiii grădiniței sunt astfel printre beneficiarii acestei moșteniri.
Fiecare unitate școlară știe ce nevoi are, fiecare director știe ce ar mai dori pentru buna desfășurare a activității în unitatea respectivă. În primul rând, această tehnică de ultimă generație poate să ajute copiii care sunt mai dotați, mai talentați să ajungă la niște performanțe deosebite. Poate că într-o unitate școlară în care a ajuns această tehnică un elev poate să performeze și să ajungă un Elon Musk, așa cum zicea domnul profesor Ray Taheri, din Canada, poate să ajungă o minte strălucită, un geniu, datorită acestei tehnici. Domnul profesor ca legatar testamentar al moștenirii prietenului său drag Petru Nicu a dorit să ducă la îndeplinire ceea ce acesta își propusese în testament – o parte din banii pe care i-a adunat de-a lungul vieții să meargă pentru acțiuni caritabile. Este vorba în special de copiii din România, Republica Moldova și Ucraina care să beneficieze de acest sprijin, a declarat Cornelia Borz, directorul GPP nr. 34 din Oradea.
Dr. Ray Taheri a obținut titlul de doctor de la Departamentul de Inginerie Mecanică de la Universitatea din Saskatchewan în 2002. Din 2003 până în 2006, Dr. Taheri a lucrat în domeniul industriei și a efectuat cercetări în cadrul unui post-doctorat, PDF. Acum este instructor senior la Școala de Inginerie de la Universitatea din British Columbia Okanagan din Canada.
Acesta s-a întâlnit cu elevii orădeni, dar și cu mentorii de practică pedagogică și de specialitate pentru programele de studii PIPP, PPS și EIPP din cadrul Universității din Oradea, în cadrul workshop-ului internațional organizat de conf. univ. dr. Karla Barth, de la Departamentul de Psihologie din cadrul Universității din Oradea. Tema discutată a fost „New age paradigm shift in education”.
Text/foto: Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.