Înrudit cu criticul Eugen Lovinescu, a debutat în cenaclul acestuia, unde a citit povestiri şi fragmente din romane. În 10 februarie 1902 s-a născut Anton Holban:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
10 februarie 2023, 06:00 / actualizat: 10 februarie 2023, 8:54
Înrudit cu criticul Eugen Lovinescu, a debutat în cenaclul acestuia, unde a citit povestiri şi fragmente din romane. În 10 februarie 1902 s-a născut Anton Holban:
Şi-a făcut studiile de bază la Fălticeni şi Focşani, trăind practic în casa familiei Lovinescu. S-a înscris la Facultatea de Litere din Bucureşti, alegându-şi ca specializare limba şi literatura franceză. A petrecut o perioadă în Franţa, unde a înscris 2 încercări de doctorat, dar s-a întors în ţară fără să-şi fi finalizat teza. A fost numit profesor de limba franceză, iniţial în Galaţi, fiind mai apoi transferat în capitală.
A fost membru în consiliul director al revistei Sburătorul, condusă de Eugen Lovinescu, la reapariţia acesteia în serie nouă. Încă din această perioadă, Anton Holban a fost un adept al „citadinizării literaturii”. În 1929 a apărut Romanul lui Mirel, prima sa încercare în proza extinsă. Tot atunci a fost inclusă în repertoriul Teatrului Naţional piesa Oameni feluriţi, scrisă la 19 ani. Doi ani mai târziu publică romanul O moarte care nu dovedeşte nimic.
A colaborat la România literară şi la revista Azi, condusă de Zaharia Stancu. A scris despre opera Hortensiei Papadat Bengescu, iar în 1932 a participat la simpozionul organizat de Asociaţia Criterion pentru comemorarea lui Proust. În decembrie 1934 a apărut romanul Ioana şi în acelaşi an a primit o menţiune pentru piesa într-un act Rătăciri. Anton Holban a murit în 1937, la 35 de ani, în urma unei operaţii de apendicită.
Andrea Nagy
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.