Filmul de weekend: Bestiile – o lume în alb și (prea mult) negru
La țară e aer curat, e liniște, stresul cotidian s-a pierdut departe, printre noxele emanate de miile de mașini înghesuite dimineață de dimineață pe străzile îmbâcsite ale marelui oraș.
Articol editat de cristina.rusu, 11 februarie 2023, 06:00 / actualizat: 11 februarie 2023, 10:16
La țară ritmul vieții e dat de ritmul naturii, al viețuitoarelor. Poluarea fonică e absentă, la fel și cea luminoasă.
În filmul despre care vă vorbesc astăzi, într-o noapte, un domn atât de beat încât abia se mai ține pe picioare, se așează și privește fermecat cerul plin de stele. Se trezește a doua zi, vede peisajul din jurul său și decide că acela va fi, cândva, colțul de rai al lui și-al soției sale.
E colțul de rai uitat de lume, de noroc și de bunăstare din provincia Galiția – satul sărac în care regizorul Rodrigo Sorogoyen duce povestea filmului As Bestas, pe românește spus – Bestiile.
În care film, domnul menționat mai sus lasă urbea franceză pentru a se juca de-a agricultura bio și pentru a mai repara câte-o casă abandonată în speranța că locul se va re-popula încet încet.
Suntem în secolul 21, bombardați cu mesaje despre toleranță, acceptare și înțelegere.
Realitatea brutală a acestui film arată însă cu totul altceva:
- orășenii n-au ce căuta printre țărani, nici francezii printre spanioli,
- cei educați sunt batjocoriți de oamenii neștiutori de carte și
- într-un loc secat de sărăcie banii valorează infinit mai mult decât protejarea mediului înconjurător de turbinele eoliene.
Permiteți-mi să-l citez pe regizor – Rodrigo Sorogoyen:
Trăim într-o lume în care nu îl ascultăm cu adevărat pe celălalt și ne poziționăm în alb sau negru, nu mai e loc de gri. E nevoie de dialog real, dar asta se întâmplă din ce în ce mai puțin pentru că primează fanatismul și argumentele sunt ignorate.
Unde va duce conflictul din Bestiile n-am să vă spun. Ce pot să vă spun e că tensiunea e excelent stăpânită și dozată, că ritmul e perfect și că muzica joacă un rol esențial în această dramă inspirată dintr-un caz real.
Încă ceva – Bestiile e – după cum declară actorul din rolul principal – Denis Ménochet – o poveste de dragoste prinsă într-un thriller ecologist. Cu asta am să rămân din filmul acesta – cu povestea de dragoste, incredibil de bine spusă în doar câteva cadre, cu doar câteva gesturi. Și cu incredibila forță a actriței Marina Foïs.
Unul dintre cele mai populare și premiate filme spaniole ale anului – Bestiile – e pe marile ecrane din țara noastră din 10 februarie.
De neratat.
Tiberiu Crișan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.