Descoperirea unei fosile de plante veche de 80 de milioane de ani a adus recordul la aproape 40.000 de specii de plante cu flori, inclusiv culturi de bază precum cafeaua, roșiile și cartofii.
Articol editat de cristina.rusu,
11 februarie 2023, 06:00 / actualizat: 11 februarie 2023, 10:16
Descoperirea unei fosile de plante veche de 80 de milioane de ani a adus recordul la aproape 40.000 de specii de plante cu flori, inclusiv culturi de bază precum cafeaua, roșiile și cartofii.
Brian Atkinson, profesor asociat de ecologie și biologie evolutivă la Universitatea din Kansas, a publicat recent un studiu al plantei fosile, numită Palaeophytocrene chicoensis, în revista „Nature Plants”. Cercetătorul spune că descoperirile ajută la stabilirea faptului că unul dintre cele mai diverse grupuri de plante cu flori a supraviețuit cataclismului care a distrus dinozaurii pentru a evolua în mii de specii moderne cunoscute, inclusiv culturi alimentare vitale pentru umanitate.
Această fosilă ne spune că un grup cu adevărat divers de plante cu flori a evoluat înainte de înțelegerea noastră inițială, a spus Atkinson într-un comunicat.
Fosila aparține unui grup de liane, viță de vie lemnoasă care adaugă complexitate structurală pădurilor tropicale. Ne arată că acest grup de plante cu flori a apărut foarte devreme în registrul fosil.
Unele ipoteze indicau existența sa în Cretacic, dar nu existau dovezi clare. Acesta este un indicator puternic că pădurile tropicale moderne, complexe din punct de vedere structural, ar fi putut exista acum 80 de milioane de ani.
Potrivit cercetătorului, fructul fosil aruncă o nouă lumină asupra unui „interval critic” din istoria vieții pe Pământ. Este o perioadă în care pădurile trec de la a fi dominate de gimnosperme, precum coniferele, la a fi dominate de plante cu flori, a explicat Atkinson.
Știm că aceste tranziții ecologice au avut loc în timpul Cretacicului târziu, dar încă ne lipsesc dovezi fundamentale, cum ar fi modul în care s-au format anumite ecosisteme, cum ar fi pădurile tropicale, care cuprind astăzi mai mult de jumătate din speciile de plante care trăiesc în prezent. Această fosilă arată că acest grup divers de plante, Lamiaceae, erau mai vechi decât se credea anterior și că ecosistemele cretacice de pe coasta de vest a Americii de Nord ar fi putut semăna cu pădurile tropicale complexe din punct de vedere structural.
Fosila, într-o stare bună de conservare, a fost dezgropată în anii 1990 de o echipă de constructori a unei case lângă Granite Bay, în Sacramento, California. Situată în depozitele formațiunii Chico, legate de Campanian (a cincea din cele șase vârste ale epocii Cretacicului târziu), fosila a fost colectată de Richard Hilton și Patrick Antuzzi de la Colegiul Sierra și păstrată în muzeul său de istorie naturală.