Ascultă Radio România Cluj Live

Iubirea, sărbătorită de Ziua Sfântului Valentin. Poveşti vechi şi obiceiuri noi

Foto: kalhh/Pixabay

În 14 februarie, cei care se iubesc vor să îşi arate afecţiunea mai mult decât în orice altă zi din an, totul în numele Sfântului Valentin, patronul Zilei Îndrăgostiţilor, o sărbătoare cu poveşti vechi de când lumea, cu daruri, petreceri şi multă dragoste.

Iubirea, sărbătorită de Ziua Sfântului Valentin. Poveşti vechi şi obiceiuri noi
Foto: Foto: kalhh/Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 14 februarie 2023, 09:40 / actualizat: 15 februarie 2023, 10:27

În 14 februarie, cei care se iubesc vor să îşi arate afecţiunea mai mult decât în orice altă zi din an, totul în numele Sfântului Valentin, patronul Zilei Îndrăgostiţilor, o sărbătoare cu poveşti vechi de când lumea, cu daruri, petreceri şi multă dragoste.

Este sărbătorită, în general, ca o zi a iubirii, însă alte culturi şi-au dezvoltat propriile tradiţii pentru marcarea acestei zile incluzând atât membrii familiei cât şi prietenii. În această zi, se fac schimburi de mesaje de dragoste şi afecţiune, se dăruiesc buchete de flori şi cutii cu bomboane de ciocolată, dar şi cadouri deosebite precum invitaţii la cină sau experienţe inedite în natură.

Pentru că dragostea se simte la fel pe tot globul, 14 februarie a fost adoptată ca Zi a Îndrăgostiţilor în aproape toate țările din Europa, de pe continentele americane, din Asia şi Australia, iar Sfântul Valentin, alături de Eros, Cupidon sau de alţi protectori locali, a devenit ocrotitorul celor care se iubesc.

Februarie este o perioadă a anului asociată în mod tradiţional cu dragostea şi fertilitatea. Căsătoria sacră dintre Zeus şi Hera ar fi fost în februarie, la fel şi festivalul roman în cinstea zeului fertilităţii Lupercus şi a Iunonei. În secolele III-IV, între 13 şi 18 februarie, se sărbătoreau la Roma Parentalia şi Feralia, zilele purificării.

13 februarie era ziua dedicată păcii, armoniei, iubirii şi familiei, în 14 februarie era Lupercalia, legată de zeiţa Iunona, Iuno-Lupa, lupoaica ce i-a hrănit pe Romulus şi Remus, iar ziua de 15 februarie se pare că ar fi fost dedicată lui Iuno-Februata/Fructifer, patroana căsătoriei.

Prima persoană, care a menţionat Ziua Sfântului Valentin ca fiind ziua celebrării iubirii, a fost poetul englez medieval Geoffrey Chaucer (cca. 1373-1400), în poemul său „Parlement of Foules” (cca. 1380), ale cărui versuri reflectau credinţa larg răspândită în Evul Mediu că păsările îşi alegeau perechea la mijlocul lunii februarie.

În Marea Britanie, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, prietenii şi îndrăgostiţii din toate clasele sociale obişnuiau să schimbe mici mărturii de afecţiune sau note scrise de mână. Din secolul următor, felicitările tipărite au început să înlocuiască scrisorile scrise, fiind o modalitate uşoară pentru oameni de a-şi exprima emoţiile într-un moment în care exprimarea directă a sentimentelor proprii era descurajată.

În Marea Britanie, Valentine’s Day este mai austeră şi deşi nu se fac neapărat daruri, Ziua Îndrăgostiţilor e un bun prilej de petrecere în cluburi şi pub-uri.

În Anglia, în tradiţia populară se crede că în ziua de Sf. Valentin, un personaj numit Jack Valentine, bate la uşile caselor lăsând dulciuri pentru copii şi cadouri pentru părinţi.

În Ţara Galilor, se sărbătoreşte, pe 25 ianuarie sau pe 14 februarie, Dydd Santes Dwynwe, Ziua Sfântului Dwynwen, considerat patronul iubirii. Altădată, tinerii îndrăgostiţi făceau cadou linguri de lemn încrustate cu decoraţiuni în formă de inimi, chei sau găuri de chei, care însemnau Tu ai cheia inimii mele! Şi în prezent, britanicii obişnuiesc să ofere astfel de linguri de lemn personalizate în special cu ocazia nunţilor. Numele mirilor apar scrise în două inimioare peste care este sculptat un clopoţel ce vesteste marea zi a nunţii, iar la baza lingurii este o ancordă simbolizează trăinicia uniunii celor doi îndrăgostiţi.

Peste ocean, americanii au început, probabil, să schimbe „valentine” la începutul anilor 1700. Primele felicitări produse în serie au început să fie vândute de prin anii 1840, de către Esther A. Howland (1828-1904). Cunoscută şi sub numele de „Mama Îndrăgostiţilor”, ea a realizat creaţii elaborate cu dantelă reală, panglici şi poze colorate.

În Franţa, sărbătoarea este cunoscută ca Saint Valentin, iar în Portugalia, sărbătoarea se numeşte Dia dos Namorados, Ziua prietenului sau a prietenei.

În Spania, Valentine’s Day este o sărbătoare foarte atent pregătită, se decorează oraşele cu flori de toate culorile şi se oferă multe flori şi cadouri, iar cuplurile îşi sărbătoresc iubirea în cel mai romantic mod. La Barcelona, sărbătoarea se numeşte La Diada de Sant Jordi şi coincide cu comemorarea Sfântului George, ocrotitorul oraşului. Bărbaţii oferă flori doamnelor şi domnişoarelor care, la rândul lor, dau bărbaţilor o carte, ca omagiu adus lui Cervantes, care a murit în această zi a anului 1616.

În Grecia, alături de Eros, zeul iubirii, Sfântul Valentin a devenit protectorul îndrăgostiţilor şi, în 14 februarie, se fac cele mai multe dintre cererile în căsătorie, iar ziua este sărbătorită cu fast.

În Suedia, se sărbătoreşte din 1960 Alla hjärtans dag, Ziua tuturor inimilor, apărută ca influenţă a culturii americane. Chiar dacă nu este o sărbătoare oficială, în această zi se fac vânzări record la flori şi cosmetice.

În Norvegia sau în Danemarca sărbătoarea se numeşte la fel şi în această zi se trimit cadouri, urări şi felicitări cu mesaje de dragoste, iar cuplurile ies la restaurant pentru o cină romantică.

În Finlanda, este Ystävänpäivä, Ziua Prietenului, când fiecare îşi aduce aminte nu doar de cel iubit, ci de toate persoanele dragi.

Slovacii sărbătoresc iubirea în data de 12 martie, când este Ziua Sfântului Gregor, iar în 14 februarie, de Sfântul Valentin, se consideră că începe oficial primăvara. Din acest moment, se încep muncile agricole şi se spune că păsările îşi aleg perechea pentru întreg anul. Un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, pentru că plantele şi florile începând să crească din această zi.

În Turcia, sărbătoarea tradiţională este în 17 februarie când este Ziua Inimilor Dragi şi este sărbătorită în special de tinerii din marile oraşe, Istanbul, Ankara sau Izmir.

Japonia celebrează Ziua Îndrăgostiţilor din 14 februarie începând din 1936. Femeile japoneze, reţinute în abordarea bărbatului iubit într-o manieră deschisă, îşi exprimă de Valentine’s Day mai uşor sentimentele şi mulţi tineri află în în această zi dacă sunt admiraţi sau iubiţi. Se dăruieşte în special ciocolată, Giri-choco este oferită bărbaţilor care sunt colegi, şefi sau pur şi simplu prieteni, iar Honmei-choko este ciocolata iubirii oferită de tinerele femei celui pe care îl iubesc. Unele cupluri obişnuiesc să iasă la o cină în oraş, la fel ca cele din Occident. Sărbătoarea tradiţională japoneză a iubirii este însă Tanabata, Sărbătoarea stelelor, în iulie sau uneori în august, când se celebrează întâlnirea dintre Orihime (Vega) şi Hikoboshi (Altair). Atunci bambuşii sunt decoraţi cu lanterne mari şi felinare de hârtie.

În China, sărbătoarea tradiţională este reprezentată de Festivalul Qixi, din cea de-a şaptea zi a celei de-a şaptea luni a calendarului chinezesc, care comemorează o legendă străveche. O zână s-a căsătorit cu un muritor, dar mama ei a forţat-o să se întoarcă în cer şi îndrăgostiţii au fost separaţi printr-un râu fără sfârşit, Calea Lactee. Zânele bune au decis să facă o dată pe an un pod peste Calea Lactee astfel încât cei doi tineri să se poată întâlni.

Brazilia are propria zi a îndrăgostiţilor, Dia dos Namorados, celebrată pe 12 iunie, cu o zi înainte de Sfântul Anton, protectorul căsătoriilor. Între iubiţi sau soţi se oferă flori, felicitări, ciocolată sau cadouri romantice. Se organizează concerte şi evenimente muzicale, iar hotelurile oferă pachete speciale pentru „Dia dos Namorados”. Acasă se pregătesc mese speciale pentru prieteni sau se vizitează împrejurimile pentru a admira străzile decorate special pentru această ocazie, se fac petreceri cu muzică şi dans.

Columbia sărbătoreşte Ziua Îndrăgostiţilor în cea de-a treia vineri şi sâmbătă a lunii septembrie, numind-o Ziua iubirii şi a prieteniei. Şi mexicanii sărbătoresc această zi, dar la o altă dată.

În Australia, tradiţia Valentine’s Day începe în timpul goanei după aur, minerii înstăriţi sărbătoreau cu fast şi cadouri neobişnuite sau exotice, iar tradiţia s-a păstrat până în ziua de azi. Bărbaţii australieni sunt foarte deschişi şi nu se tem să-şi exprime iubirea. Se oferă în general flori, de cele mai multe ori buchete scumpe de trandafiri .

În Coreea de Sud, în 14 februarie numai femeile oferă ciocolată bărbaţilor.

În Singapore, Taiwan şi Filipine, sărbătoarea poartă numele de Ziua Inimilor.

 

Agerpres/ TVR

Foto: kalhh  /Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

 

 

 

Etichete:
Un mare producător de avioane concediază 17.000 de angajaţi
Internaţional luni, 14 octombrie 2024, 10:47

Un mare producător de avioane concediază 17.000 de angajaţi

Producătorul american de avioane Boeing va concedia 17.000 de angajaţi, sau 10% din forța sa de muncă globală, amânând totodată cu un an...

Un mare producător de avioane concediază 17.000 de angajaţi
Greva lucrătorilor feroviari din Italia perturbă transportul
Internaţional duminică, 13 octombrie 2024, 12:39

Greva lucrătorilor feroviari din Italia perturbă transportul

Greva lucrătorilor feroviari din Italia perturbă transportul pe calea ferată aproape întreaga zi de duminică, 13 octombrie. Sindicaliștii cer...

Greva lucrătorilor feroviari din Italia perturbă transportul
Parlamentul European susține parcursul european al Republicii Moldova
Internaţional miercuri, 9 octombrie 2024, 12:13

Parlamentul European susține parcursul european al Republicii Moldova

Parlamentul European urmează să supună votului, miercuri, 9 octombrie, o rezoluţie de sprijin pentru parcursul european al Republicii Moldova şi...

Parlamentul European susține parcursul european al Republicii Moldova
A murit cântăreața Cissy Houston, mama lui Whitney Houston
Internaţional marți, 8 octombrie 2024, 10:35

A murit cântăreața Cissy Houston, mama lui Whitney Houston

Cissy Houston a fost o cântăreaţă de soul şi gospel și a avut o carieră de succes ca backing singer pentru artişti precum Elvis Presley şi...

A murit cântăreața Cissy Houston, mama lui Whitney Houston
Internaţional marți, 8 octombrie 2024, 10:29

„Vampires by Chance”, adevărata poveste a lui Dracula

Misterul contelui Dracula ar putea fi dezvăluit la poalele Vezuviului.   De fapt, toate urmele acestei legende duc la Napoli, la minunatul...

„Vampires by Chance”, adevărata poveste a lui Dracula
Internaţional marți, 8 octombrie 2024, 10:08

În Sardinia au murit 20.000 de oi! Ce se întamplă?

În doar câteva luni în regiunea Sardinia din Italia au murit peste 20.000 de oi.   Virusul „Limba albastră” a devenit o urgență....

În Sardinia au murit 20.000 de oi! Ce se întamplă?
Internaţional marți, 8 octombrie 2024, 10:02

Florida se pregăteşte pentru un nou uragan devastator

Meteorologii au transmis că ea a ajuns deja la nivelul de uragan de categoria 1 şi urmează să atingă uscatul miercuri, 9 octombrie.  ...

Florida se pregăteşte pentru un nou uragan devastator
Internaţional marți, 8 octombrie 2024, 09:43

Număr limitat de vizitatori la Fontana di Trevi

Au început lucrările de mentenanţă la Fontana di Trevi.   În așteptarea jubileului, cea mai mare dintre faimoasele fântâni ale Romei,...

Număr limitat de vizitatori la Fontana di Trevi