Săptămâna de lucru de 4 zile – succes sau iluzie? [AUDIO]
33 de firme din șase țări au început în Februarie 2022 un experiment care a presupus reducerea programului de lucru al tuturor angajaților, de la 40 de ore, la 32 de ore săptămânal. Concret, oamenii au lucrat doar patru din cele cinci zile tradițional lucrătoare ale săptămânii, dar au avut aceleași obiective de productivitate și au primit același salariu, ca și cum ar fi lucrat programul normal.
Articol editat de cristina.rusu, 14 februarie 2023, 06:00 / actualizat: 23 martie 2024, 13:42
Organizat de un ONG și supravegheat de echipe de experți cu bună reputație acest experiment s-a dovedit un succes total: companiile au fost cel puțin la fel de profitabile, iar oamenii cel puțin la fel de productivi, deși au lucrat doar 80% din timp. În cele mai multe cazuri, firmele implicate au devenit chiar mai profitabile. Iar impactul acestei măsuri asupra loialității, sănătății și bunăstării fizice și mentale a angajaților, dar și asupra mediului a fost unul extraordinar de bun.
Cu siguranță, acest experiment are cu precădere succes în activități unde calitatea muncii intelectuale este mai importantă decât cantitatea muncii fizice. Adică mai degrabă o să vedem un inginer, un arhitect sau un creator de conținut că este la fel de productiv muncind mai puțin dar organizându-se mai bine, decât să credem că un muncitor din producție sau construcții poate realiza norma pentru 40 de ore, în 32 de ore, fără a beneficia de sprijinul unor noi tehnologii. Totodată, este important să cunoaștem că această schimbare nu reușește decât dacă și managerii, dar și angajații se implică în optimizarea proceselor și activităților, renunță la unele ședințe și sarcini neproductive și cronofage, adoptă mai multe metode și tehnologii noi de lucru și colaborează mai strâns, comunicând eficient și sprijinindu-se reciproc.
După succesul acestui experiment, alte 100 de firme din lume, care au câteva mii de angajați, s-au declarat pregătite să adopte această idee revoluționară. Iar angajații care au făcut parte din acest experiment au ținut să menționeze că ziua liberă câștigată trebuie văzută nu ca un îndemn la leneveală, ci ca o oportunitate de a învăța lucruri noi, de a trăi experiențe intense și diverse, de a petrece mai mult timp împreună cu prietenii și rudele, deci de a avea o viață socială și personală activă, dublată de odihnă sănătoasă.
Experimentul recent nu este singular, multe alte inițiative izolate l-au precedat, cele mai multe fiind de succes. Cu siguranță, știm prea puține încă despre cum să aplicăm această schimbare, cui se potrivește și în ce domenii ar putea aduce beneficiile cele mai mari. Este un subiect foarte complex și vast, despre care vom discuta și în episodul următor, aici, la radio. Cert este că, pentru mulți oameni, săptămâna de lucru de patru zile este deja o realitate pozitivă. Pentru cei mai mulți, însă, este încă un scenariu îndepărtat. Cu cât vom discuta mai mult despre acest subiect, cu atât sunt mai multe șansele de a descoperi cum ne poate fi de folos în mod concret această idee nouă și curajoasă.
***
Cam atât pentru azi. Sunt Doru Șupeală și îți mulțumesc că urmărești Hacking Work la radio, dar și online, cu podcast, newsletter și articole pe blog. Să ne re-auzim sănătoși, voioși și mintoși.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.