SOR: Vânătoarea a poluat natura cu 63 de tone de plumb, pe an
Instituţia menţionează faptul că, începând din 15 februarie, utilizarea muniţiei cu plumb la vânătoare în zonele umede va fi interzisă în toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene (UE), precum şi în Islanda, Norvegia şi Liechtenstein. Decizia a fost votată, în anul 2021, de Comisia Europeană (CE), iar ţările din spaţiul comunitar au avut la dispoziţie o perioadă de doi ani în care să se pregătească pentru această schimbare.
Articol editat de cristina.rusu, 15 februarie 2023, 14:15
Astfel, în zonele umede sau pe o rază de 100 de metri în vecinătatea acestora este interzisă activitatea de vânătoare cu muniţie cu plumb. Zonele umede cuprind: mlaştini, bălţi, turbării sau lacuri, naturale sau artificiale, permanente sau temporare, cu apă stagnantă sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, inclusiv zone marine în care adâncimea apei la reflux nu depăşeşte şase metri.
Conform datelor publicate de Comisia Europeană, în urma partidelor de vânătoare zonele umede au fost poluate cu 4.000 – 5.000 de tone de plumb, anual.
Potrivit BirdLife International, odată cu intrarea în vigoare a acestei legi se estimează că aproximativ un milion de păsări de apă, care în prezent mor din cauza otrăvirii cu plumb în UE, vor fi salvate, iar otrăvirea faunei în zonele umede va înceta. Mai mult, expunerea la plumb are, de asemenea, consecinţe grave şi pentru oameni, în special pentru copii.
Reprezentanţii SOR notează că partenerii BirdLife au lucrat peste 20 de ani pentru interzicerea folosirii muniţie cu plumb cel puţin în zonele umede.
Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.