Ne-a șocat amploarea dezastrului… Mergi străzi întregi și nu există nicio clădire intactă. Chiar dacă vezi o clădire care pare OK, în momentul în care treci de ea, vezi că pe partea cealaltă totul e prăbușit. Sunt extrem de multe clădiri prăbușite. Nu vezi decât dărâmături. (Oana Ciora)
Articol editat de cristina.rusu,
15 februarie 2023, 10:59 / actualizat: 15 februarie 2023, 18:18
Ne-a șocat amploarea dezastrului… Mergi străzi întregi și nu există nicio clădire intactă. Chiar dacă vezi o clădire care pare OK, în momentul în care treci de ea, vezi că pe partea cealaltă totul e prăbușit. Sunt extrem de multe clădiri prăbușite. Nu vezi decât dărâmături. (Oana Ciora)
Oana Ciora este președintele Asociației Câini de Salvare Transilvania și se află în Turcia, unde participă la acțiuni de căutare a supraviețuitorilor cutremurului de săptămâna trecută.
Misiunile sunt coordonate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență care a solicitat sprijinul mai multor organizații specializate în intervenții și operațiuni de salvare în situații dificile.
De la Cluj au plecat doi voluntari, care se află în orașul Hatay. Alături de Oana Ciora, e în Turcia și Rareș Urs, în viața de zi cu zi pompier la ISU Cluj. Împreună cu câinii lor de salvare, au participat până acum la aproximativ 15 misiuni, în care au avut și momente de mulțumire:
Suntem anunțați unde trebuie să intervenim în teren. Mergem cu câinii, băgăm câinii în dărâmătură pentru confirmare, cum că ar fi vreo persoană în viață. Dacă avem vreo confirmare, intervin colegii de la Pompieri cu echipamentele lor din dotare, pentru salvare și evacuare. Fiecare ieșire și fiecare identificare a unui supraviețuitor reușite de echipă m-a mulțumit. În acțiunile făcute cu câinii, am avut confirmări cum că ar mai fi persoane în viață. Au fost salvate undeva la cinci sau șase persoane.(Rareș Urs)
Foto: facebook Câini de Salvare Transilvania
O parte dintre salvatorii români au mai participat la misiuni de salvare din dărâmături. Cea mai mare de până acum a fost la cutremurul din 2019, din Albania. Oana Ciora consideră însă că acel eveniment nu poate fi comparat cu dezastrul din Turcia, care e printre cele mai mari la nivel mondial:
Proporțiile dezastrului de aici sunt printre cele mai mari din seisme. La numărul de victime care se estimează, probabil că o să depășească bine, din păcate, multe alte situații similare. (Oana Ciora)
În urma cutremurului care a lovit Turcia și Siria, bilanțul persoanelor decedate se apropie de 40.000. Chiar dacă acum speranțele de a mai găsi supraviețuitori au scăzut, echipele de salvatori continuă să-și facă datoria.
Răzvan Urs povestește că misiunile la care participă pot dura până la 12 ore, dar efortul nu mai contează, când reușesc să găsească pe cineva în viață:
Din momentul identificării, colegii au muncit undeva la 8 – 12 ore pentru identificarea ultimei victime pe care au avut-o. Acțiunea era începută deja de salvatorii turci, ne-am dus în ajutorul lor. E relativ să estimezi cam cât ar putea dura o astfel de misiune, pentru că o acțiune de salvare e mai lungă sau mai scurtă în funcție de terenul pe care se intervine și de cât de adânc e îngropată victima între dărâmături și de greu e accesul la ea. (Rareș Urs)
Mihai Miclăuș
Foto: Câini de Salvare Transilvania
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.