Cocorii cu mesaj de pace de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei [AUDI/FOTO]
La confecționarea lor au contribuit mulți voluntari adulți și copii, pensionari de la centrul de vârstnici, vizitatori ai muzeului, membri ai Centrului Cultural Japonez și elevi împreună cu profesorii lor. Surpiza a fost că la activitatea de confecționare a cocorilor, lansată de muzeul clujean în urmă cu 30 de zile, au participat mai mulți voluntari decât s-au așteptat organizatorii, iar numărul final al cocorilor cu mesaj de pace i-a uimit pe toți.
Articol editat de cristina.rusu, 16 februarie 2023, 10:37
În cultura japoneză, cocorul este considerat o creatură magică, un simbol al nemuririi. Potrivit străvechilor tradiții japoneze, cei care reușesc să confecționeze o mie de cocori origami își vor vedea îndeplinită una dintre cele mai mari dorințe. La mijlocul secolului al XX-lea, povestea celor 1000 de cocori a căpătat o semnificație specială legată de lupta pentru pace, iar simbolul ei a fost o fetiță de 12 ani, Sadako Sasaki, din Hiroshima. Sadako avea doar doi ani în momentul exploziei nucleare din 6 august 1945. A supraviețuit însă, zece ani mai târziu, s-a îmbolnăvit de o formă gravă de leucemie. Ajutată de colegi și prieteni, ea a început să confecționeze cei o mie de cocori din hârtie, în speranța că aceștia vor transmite pretutindeni un mesaj al păcii.
Mesajul de pace transmis prin intermediul cocorilor împreună cu povestea fetiței călătorește de atunci în toată lumea. Acum a ajuns și la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca, după aproape un an de la declanșarea războiului dintre Rusia și Ucraina. Așa cum pe micuța japoneză au ajutat-o prietenii, la confecționarea celor 1000 de cocori lucrează de o lună de zile și elevi de clasa a treia de la Colegiul Național George Barițiu, împreună cu învățătoarea lor.
Sunt multe persoanele care și-au dorit să transmită un mesaj de pace prin intermediul cocorilor de hârtie expuși la Muzeul Etnografic din Cluj.
Pensionarii de la Centrul de zi pentru vârsnici numărul II împreună cu kinetoterapeutul lor, Daniel Andreica, nevăzător, nu au renunțat la ședințele de origami deși li s-a părut ceva destul de dificil, la început.
Zborul pentru pace al celor 1.000 de cocori este simbolizat în această lună prin intermediul unui proiect Erasmus+, în care sunt parteneri Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Asociația “Para la Inteligencia Social”, din Fuengirola, Spania.
Așadar, în 18 februarie, de la ora 11.00 se deschid, în paralel, două expoziții în Cluj-Napoca și Fuengirola. Vizitatorii din ambele țări vor putea fi parte și dintr-o transmisie în direct, tip duplex, realizată online.
Andreea Iasko, manager al proiectului “O mie de cocori pentru pace” mulțumește tuturor celor care au venit la muzeu, în ultimele 30 de zile, cu plase pline de cocori, dar și tuturor celor care au participat la atelierele de origami.
În data de 18 februarie 2023, două expoziții vor fi deschise, în paralel, în Cluj-Napoca și Fuengirola (Spania). Suntem copleșiți de reacția comunității locale, care a răspuns imediat și cu mare entuziasm invitației noastre de a confecționa cei 1000 de cocori pentru evenimentul prin care muzeul nostru dorește să atragă atenția, la un an de la declanșarea războiului din Ucraina, asupra consecințelor negative și dimensiunii războiului la nivel uman și social, subliniind puterea solidarității umane și importanța formulării unui deziderat comun, ca o rugăciune: să fie PACE în lume!
Mulțumim celor care au contribuit până acum cu cocorii de origami pentru expoziția-eveniment planificată pentru 18 februarie! Mulțumim vizitatorilor noștri care s-au întors la muzeu cu plase pline de cocori pe care i-au făcut cu mâinile lor, familiilor care ne-au fost alături la atelierul de origami, profesorilor care au venit cu copii, instituțiilor și organizațiilor care s-au implicat în promovarea și colectarea cocorilor, dintre care enumerăm doar câteva: Centrul Cultural Japonez din cadrul Universității Babeș-Bolyai, studenții Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai, specializarea Limba și literatura japoneză, Colegiul Național George Barițiu, Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, elevii mai multor școli din Cluj-Napoca și Apahida etc.
Numărul cocorilor a depășit deja 1000, dar credem că asta vă va motiva să confecționați în continuare cocori și să îi aduceți la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, lăsându-i în cutia special amenajată pentru aceasta. De aici, în 18 februarie, începând de la ora 11, cocorii își vor lua zborul către întreaga lume, purtând pe aripile lor mesajul lor de pace inițiat în urmă cu mulți ani, la Hiroshima, în Japonia, de o fetiță de 12 ani pe nume Sadako Sasaki și de prietenii ei. (Andreea Iasko, economist manager proiect)
Datorită implicării unui număr mare de persoane, pentru expoziția 1.000 de cocori pentru pace de la Cluj s-au adunat deja peste 3.000 de păsări colorate, pliate cu bucurie și atenție și încărcate cu mesaje pozitive de pace. Unii dintre cocori au fost chiar împodobiți și pictați, în special cei făcuți de copii.
Arta japoneză a plierii hârtiei, Origami, are beneficii pentru dezvoltarea capacităților fizice și intelectuale, dezvoltă imaginația și simțul culorilor și îmbunătățește capacitatea de concentrare.
Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.