Ascultă Radio România Cluj Live

Cocorii cu mesaj de pace de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei [AUDI/FOTO]

La confecționarea lor au contribuit mulți voluntari adulți și copii, pensionari de la centrul de vârstnici, vizitatori ai muzeului, membri ai Centrului Cultural Japonez și elevi împreună cu profesorii lor. Surpiza a fost că la activitatea de confecționare a cocorilor, lansată de muzeul clujean în urmă cu 30 de zile, au participat mai mulți voluntari decât s-au așteptat organizatorii, iar numărul final al cocorilor cu mesaj de pace i-a uimit pe toți.

Cocorii cu mesaj de pace de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei [AUDI/FOTO]

Articol editat de cristina.rusu, 16 februarie 2023, 10:37

În cultura japoneză, cocorul este considerat o creatură magică, un simbol al nemuririi. Potrivit străvechilor tradiții japoneze, cei care reușesc să confecționeze o mie de cocori origami își vor vedea îndeplinită una dintre cele mai mari dorințe. La mijlocul secolului al XX-lea, povestea celor 1000 de cocori a căpătat o semnificație specială legată de lupta pentru pace, iar simbolul ei a fost o fetiță de 12 ani, Sadako Sasaki, din Hiroshima. Sadako avea doar doi ani în momentul exploziei nucleare din 6 august 1945. A supraviețuit însă, zece ani mai târziu, s-a îmbolnăvit de o formă gravă de leucemie. Ajutată de colegi și prieteni, ea a început să confecționeze cei o mie de cocori din hârtie, în speranța că aceștia vor transmite pretutindeni un mesaj al păcii.

Mesajul de pace transmis prin intermediul cocorilor împreună cu povestea fetiței călătorește de atunci în toată lumea. Acum a ajuns și la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca, după aproape un an de la declanșarea războiului dintre Rusia și Ucraina. Așa cum pe micuța japoneză au ajutat-o prietenii, la confecționarea celor 1000 de cocori lucrează de o lună de zile și elevi de clasa a treia de la Colegiul Național George Barițiu, împreună cu învățătoarea lor.

Sunt multe persoanele care și-au dorit să transmită un mesaj de pace prin intermediul cocorilor de hârtie expuși la Muzeul Etnografic din Cluj.

Pensionarii de la Centrul de zi pentru vârsnici numărul II împreună cu kinetoterapeutul lor, Daniel Andreica, nevăzător, nu au renunțat la ședințele de origami deși li s-a părut ceva destul de dificil, la început.

Zborul pentru pace al celor 1.000 de cocori este simbolizat în această lună prin intermediul unui proiect Erasmus+, în care sunt parteneri Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Asociația “Para la Inteligencia Social”, din Fuengirola, Spania.

Așadar, în 18 februarie, de la ora 11.00 se deschid, în paralel, două expoziții în Cluj-Napoca și Fuengirola. Vizitatorii din ambele țări vor putea fi parte și dintr-o transmisie în direct, tip duplex, realizată online.

Andreea Iasko, manager al proiectului “O mie de cocori pentru pace” mulțumește tuturor celor care au venit la muzeu, în ultimele 30 de zile, cu plase pline de cocori, dar și tuturor celor care au participat la atelierele de origami.

În data de 18 februarie 2023, două expoziții vor fi deschise, în paralel, în Cluj-Napoca și Fuengirola (Spania). Suntem copleșiți de reacția comunității locale, care a răspuns imediat și cu mare entuziasm invitației noastre de a confecționa cei 1000 de cocori pentru evenimentul prin care muzeul nostru dorește să atragă atenția, la un an de la declanșarea războiului din Ucraina, asupra consecințelor negative și dimensiunii războiului la nivel uman și social, subliniind puterea solidarității umane și importanța formulării unui deziderat comun, ca o rugăciune: să fie PACE în lume!

Mulțumim celor care au contribuit până acum cu cocorii de origami pentru expoziția-eveniment planificată pentru 18 februarie! Mulțumim vizitatorilor noștri care s-au întors la muzeu cu plase pline de cocori pe care i-au făcut cu mâinile lor, familiilor care ne-au fost alături la atelierul de origami, profesorilor care au venit cu copii, instituțiilor și organizațiilor care s-au implicat în promovarea și colectarea cocorilor, dintre care enumerăm doar câteva: Centrul Cultural Japonez din cadrul Universității Babeș-Bolyai, studenții Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai, specializarea Limba și literatura japoneză, Colegiul Național George Barițiu, Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca, elevii mai multor școli din Cluj-Napoca și Apahida etc.

Numărul cocorilor a depășit deja 1000, dar credem că asta vă va motiva să confecționați în continuare cocori și să îi aduceți la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, lăsându-i în cutia special amenajată pentru aceasta. De aici, în 18 februarie, începând de la ora 11, cocorii își vor lua zborul către întreaga lume, purtând pe aripile lor mesajul lor de pace inițiat în urmă cu mulți ani, la Hiroshima, în Japonia, de o fetiță de 12 ani pe nume Sadako Sasaki și de prietenii ei. (Andreea Iasko, economist manager proiect)

Datorită implicării unui număr mare de persoane, pentru expoziția 1.000 de cocori pentru pace de la Cluj s-au adunat deja peste 3.000 de păsări colorate, pliate cu bucurie și atenție și încărcate cu mesaje pozitive de pace. Unii dintre cocori au fost chiar împodobiți și pictați, în special cei făcuți de copii.

Arta japoneză a plierii hârtiei, Origami, are beneficii pentru dezvoltarea capacităților fizice și intelectuale, dezvoltă imaginația și simțul culorilor și îmbunătățește capacitatea de concentrare.


 

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Singurul muzeu al limbii române se află la Cluj | FOTO
Reportaje sâmbătă, 31 august 2024, 00:00

Singurul muzeu al limbii române se află la Cluj | FOTO

De Ziua Limbii Române, sărbătorită din anul 2013 în 31 august, vizităm singurul muzeul al limbii din România. El se află la Cluj, în cadrul...

Singurul muzeu al limbii române se află la Cluj | FOTO
”Hai să facem Ziua Bună”
Reportaje vineri, 30 august 2024, 12:38

”Hai să facem Ziua Bună”

De vineri, 30 august, până duminică, 1 septembrie, o serie de activități culturale și ateliere creative adresate atât adulților cât și...

”Hai să facem Ziua Bună”
Profesorii spun despre el că este un geniu!
Reportaje joi, 29 august 2024, 11:25

Profesorii spun despre el că este un geniu!

La olimpiadă au participat 98 de concurenți din 25 de țări.   Lotul României s-a întors acasă cu patru medalii și mai mult decât atât,...

Profesorii spun despre el că este un geniu!
Pompei – capsula timpului
Reportaje sâmbătă, 24 august 2024, 00:00

Pompei – capsula timpului

Pășesc agale pe străzile unui oraș fondat chiar la poalele Vezuviului. Oare cum au cutezat întemeietorii lui să-l ridice chiar acolo? Mi se...

Pompei – capsula timpului
Reportaje marți, 20 august 2024, 13:36

Șezătoarea mămicilor fantastice, cu discuții, cafea și zâmbete

Acest proiect, lansat cu entuziasm de Petra Mihale-Boantă, vine ca o extensie a deja cunoscutei „Academii a Mămicilor Fantastice” din Sibiu, un...

Șezătoarea mămicilor fantastice, cu discuții, cafea și zâmbete
Reportaje vineri, 16 august 2024, 11:59

Număr mare de turiști la Peștera Comarnic

În Cheile Carașului, speologii au descoperit peste 800 de peșteri și avene.   Dintre acestea se detașează Peștera Comarnic, una dintre...

Număr mare de turiști la Peștera Comarnic
Reportaje joi, 15 august 2024, 00:00

Roșia Montană, plină de viață și evenimente în festivalul Alive 

Drumeții, tururi ghidate, teatru, concerte pe genuri muzicale diverse, ateliere și cam tot ce se poate explora pe timp de vară la Roșia Montană...

Roșia Montană, plină de viață și evenimente în festivalul Alive 
Reportaje marți, 13 august 2024, 14:20

Din inima Oradiei în Mexic. Povestea unui tânăr curajos aflat în căutarea altei culturi

Tânărul Vlad Bungău de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea și membru în Clubul Interact Art Nouveau Oradea (cu funcția de Past...

Din inima Oradiei în Mexic. Povestea unui tânăr curajos aflat în căutarea altei culturi