Radio Cluj…la modă: UADFASHION – Expoziții de semestru [FOTO]
Articol editat de cristina.rusu, 16 februarie 2023, 06:00 / actualizat: 16 februarie 2023, 8:24
Departamentul de Modă- design vestimentar din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și-a deschis porțile zilele acestea pentru public cu expoziția de semestru a studenților- ocazie binevenită pentru oricine este interesat de sondarea în profunzime a acestei specialități.
Curioșii ca și pasionații de modă pot astfel, cerceta sălile de expoziție care fac dovada intensității unei munci de un semestru, atât a studenților cât și a cadrelor didactice ce-i coordonează.
Se naște firesc în mințile noastre interogația asupra necesității reale de a vedea o astfel de expoziție- de ce ar merita, cu adevărat, interesul pentru un astfel de demers? Răspunsul specialistului este tranșant afirmativ și are de-a face cu așezarea acestei specialități în locul pe care-l merită în conștiința publică.
Toată lumea vorbește despre modă- pe social media, la televiziune, în presa online și cea clasică- celebritățile prezintă moda și sunt puncte de atracție datorită unor ținute, mai mult sau mai puțin extravagante- mulți tineri și tinere sunt atrași de acest domeniu cu glamour-ul inclus- dar pe cât de adevărată este multitudinea celor chemați, realitatea celor puțin aleși este evidentă, lucru de care vă puteți convinge singuri vizitând expoziția ce este deschisă până în data de 17 februarie.
Începând de la studiul desenului și studiul culorii, bazele compoziției, analiza limbajului plastic, dezvoltare de concept pentru specializare, materiale, procese și tehnici aplicative, istoria costumului la anul I, trecând prin compoziția pentru designul vestimentar sau tehnicile aplicative pentru designul vestimentar la anul II, și nu neapărat, sfârșind cu explorări avansate în designul vestimentar, tehnici experimentale de specializare sau neconvenționale la anul I de master- totul sună și este extrem de complex, și da- foarte specializat.
Este o școală de prestigiu, cea a modei clujene care naște profesioniști în sensul cel mai autentic al termenului, iar drumul de la concept la produsul finit, este exact așa cum rezonează în urechile publicului- complicat, trudnic și complet lipsit de orice emfază.
Am privit cu admirație pe pereții sălilor de expoziție drumurile personalizate ale studenților înspre concretul unor colecții ce se vor naște în viitor prin ghidajul profesorilor lor și țin să asigur pe toată lumea că MODA nu este un domeniu facil- cere talent, dedicare, ore nemăsurate de muncă, și nu în ultimul rând pasiune.
MODA nu coincide cu imaginea pe care ne-o alcătuim noi despre ea, din diverse surse distonante- este o disciplină cu reguli precise de urmat în formarea unui specialist competent, la fel cu multe alte discipline din arealul artistic.
Studenții și masteranzii lucrează la teme de semestru, la proiecte de Practică în cadrul Acordurilor de Parteneriat (care îi ajută să-și dezvolte know-how-ul și să înțeleagă procese tehnologice complexe), cât și pentru concursuri naționale/internaționale. – citat din comunicatul făcut public cu ocazia expoziției semestriale de către Departamentul Modă-design vestimentar.
Ce veți vedea? Veți vedea idei- dar nu ca și Camil Petrescu, abstracte- ci concrete, viziuni originale dar și subiective, puse în ecuații grafice și cromatice aparte, detalii de suprafețe minimale ce pot crește și deveni maximale, complexe și structurate după o senzație sau un cuvânt cheie, sau chiar și după o amintire, în funcție de creatorul său- un arsenal întreg al purtătorului de suflet căruia mult trâmbițata inteligență artificială nu-i va fi rivală ci aliată.
Mulțumesc ghidului meu prin expoziție, conferențiar dr. Lucian Broscățean căruia îi datorez și bună parte din imaginile pe care le-ați putut vedea.
Coordonatori discipline
Cadre didactice titulare: Prof.univ.dr. Anca Pia Rusan (membru în Consiliul DMDV),
Prof.univ.dr. Ioana Antoniu (membru în Consiliul DMDV), Conf.univ.dr. Lucian
Broscățean (Director de Departament), Lect.univ.dr. Alina-Magdalena Andreica,
Asist.univ.dr. Anca-Luiza Zaharia, Asist.univ.drd. Kiss Gyöngyvér; Cadru didactic
asociat: Prof.dr. Elena Basso Stănescu; cadre didactice auxiliare ale Atelierului UAD:
Maria Rus, Maria Pogăcean, Simona Mărginean.
Călina Langa, fashion designer
Foto: conferențiar dr. Lucian Broscățean
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.