Pare greu de crezut, dar a fost o vreme când a existat o rivalitate între ei şi cei de la The Beatles. Nu a fost un grup cu un line-up stabil, ceea ce a dus la probleme mai târziu, când au început procesele privind folosirea numelui. În 18 februarie 1966 The Beach Boys înregistrau piesa The good vibrations, al treilea hit al trupei care a ajuns în fruntea clasamentului din Statele Unite.
Articol editat de cristina.rusu,
18 februarie 2023, 06:00 / actualizat: 18 februarie 2023, 9:20
Pare greu de crezut, dar a fost o vreme când a existat o rivalitate între ei şi cei de la The Beatles. Nu a fost un grup cu un line-up stabil, ceea ce a dus la probleme mai târziu, când au început procesele privind folosirea numelui. În 18 februarie 1966 The Beach Boys înregistrau piesa The good vibrations, al treilea hit al trupei care a ajuns în fruntea clasamentului din Statele Unite.
Componenţa iniţială a trupei includea 4 membri ai aceleiaşi familii Wilson, cât şi pe un prieten de-al lor, Al Jardine. Acesta a încercat să impună un sound folk, care a primit însă un vot negativ în favoarea genului rock ‘n’ roll. The Beach Boys au făcut parte din aşa-numita invazie britanică; cel puţin la început, pentru că după un turneu de succes în Statele Unite şi Australia, au ajuns acasă ca să afle că vânzările lor scad vertiginos… din cauza celor de la The Beatles.
Au adus sunete noi în topurile americane, de fluier piccolo şi xilofon, dar au produs şi unul din cele mai apreciate albume de Crăciun din era rock. Au fost printre primii care au prezentat un album rock ca pe o formă de artă coezivă. În 1965 au lansat una din cele mai neobişnuite piese ale lor, The little girl I once knew, care cuprindea numeroase schimbări de ritm şi false finaluri. The Beach Boys au fost cumva mereu în tranziţie: întâi spre rock ‘n’ roll, apoi spre pop, dar şi acolo au dat de o concurenţă prea puternică în persoana lui Bob Dylan.
Pentru Good vibrations s-au plimbat de la un studio la altul în căutarea sunetului perfect, ceea ce a făcut ca piesa să devină cea mai costisitoare compoziţie pop de până atunci. Au repetat oarecum performanţa cu albumul Smile, înregistrat în stil modular pentru a fi rearanjat mai târziu în funcţie de tot felul de dispoziţii şi cerinţe; albumul a fost făcut să fie pe placul publicului american, incluzând sunete de cowboy şi de desene animate. Schimbările acestea către comercial au divizat fanii The Beach Boys: unora le place mai mult muzica lor din perioada de început, când accentul era pe feel good şi social; alţii au acceptat însă diversele lor experimente, până şi pe cele psihedelice. De menţionat că în epocă, presa de specialitate era clar în favoarea pieselor timpurii.
Popularitatea lor a fost la cel mai scăzut nivel la sfârşitul anilor ’60, când erau etichetaţi ca fiind încă o trupă care pedalează să-i prindă din urmă pe cei de la The Beatles. Cam pe atunci unul din membrii grupului s-a împrietenit cu Charles Manson: criminal în devenire şi cântăreţ aspirant, care le cerea ajutorul să-şi lanseze primul album. A trezit antipatia liderului trupei, Brian Wilson, aşa că Manson nu a mai ajuns să cânte sub protecţia celor de la The Beach Boys, dar grupul tot a avut de suferit din cauza asocierii cu el.
Greu poate fi rezumat un deceniu întreg în viaţa unei formaţii, dar în cazul celor de la The Beach Boys putem spune că anii ’70 au stat sub semnul excesului: de alcool, de droguri, de schimbări de membri. Puţin au dat prin studio în această perioadă, oricum însă publicul cerea mai degrabă piesele lor vechi în defavoarea celor noi. Unul dintre fraţii Wilson chiar a renunţat pentru o vreme, enervat de atmosfera continuă de nostalgie şi tendinţa de a accepta angajamente în stil Las Vegas. Alta a fost situaţia liderului trupei, care a fost practic îndepărtat cu forţa pentru că avea nevoie de consiliere psihologică şi de atenţia unui nutriţionist, după ce ajunsese la 141 kg.
Au fost prezenţi pe coloana sonoră a unor producţii de la Hollywood şi pe compilaţiile lansate de alţi artişti. În 1988 au avut un succes neaşteptat cu Kokomo, o piesă care i-a readus după 22 de ani în fruntea clasamentului Billboard. Critica însă nu-i iubea: erau văzuţi ca prizonieri ai trecutului şi al unui mit de tinereţe veşnică, iar despre vitalitatea lor, un jurnalist a făcut comentariul că sunt fie decedaţi, deranjaţi sau dinozauri. La începutul anilor ’90 au venit şi procesele: unele din motive financiare, altele pentru defăimare şi, în fine, cele mai îndelungate pentru dreptul diverşilor membri, care-şi înfiinţaseră propriile grupuri, pentru a se folosi de numele iniţial. În 2012, câţiva dintre membrii originali s-au reunit pentru a lansa albumul That’s why God made the radio. Piesa a debutat pe locul 3 în Billboard, ceea ce a făcut ca cei de la The Beach Boys să fie prezenţi în clasament pentru 49 de ani şi o săptămână, cu care i-au depăşit în final pe cei de la The Beatles.
Andrea Nagy
Foto: wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.