Ascultă Radio România Cluj Live

Ce mai citim: recomandarea bibliotecarului – Fragil

Cartea a stărnit ecouri pozitive în presa de specialitate și a fost nominalizată la mai multe premii, una dintre ele fiind Premiile Observator Cultural 2021, la categoria Debut.
Fragil studiază formele cele mai primare și mai simple ale vulnerabilității, prezintă minuțios cele mai inconfortabile momente din viața copiilor cu părinții. Acesta este spațiu delicat unde nu știi sigur dacă ceea ce vezi e starea firească a lucrurilor sau răutate. Brusc, ești spectatorul unor momente tensionate, clipe ca niște mici bombe cu ceas și acea stare a lucrurilor te înfiorează.

Ce mai citim: recomandarea bibliotecarului – Fragil

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 februarie 2023, 00:00 / actualizat: 19 februarie 2023, 9:34

Povestirile Simonei Goșu descriu starea inconfortabilă și groaza în sine, care se intensifică cu atât mai mult, cu cât toate situațiile apar foarte realiste și la îndemână. Dezvăluie lucruri ce ar putea fi la fel de bine amintirile noastre din copilărie sau adolescență, relațiile noastre cu părinții sau cu alte persoane, ne lasă să privim într-un mod foarte simplu desfășurarea lucrurilor pe care ne-am dori să le închidem într-un sertar și să nu le mai vedem niciodată. Dar, oricât ai încerca să fugi de ele, să le acoperi, ele rămân tot acolo.

Temele povestirilor sunt foarte diferite, autoarea ne vorbește despre familii monoparentale, despărțiri, relații umane prin ochii inocenți ai unui copil, iar personajele ni se vor arăta în forma lor naturală. Și situația devine tot mai apăsătoare, cu cât lucrurile despre care vorbește ne sunt cunoscute prea bine, fie că e vorba de copilărie și inocența ei, de pericolele care se nasc din nimic, de posibile personaje periculoase, de grija și anxietatea părinților, de relații și instanțe apăsătoare între copii și părinți, dar și între adulți. Simona Goșu știe să ne arate prin ficțiune, locul acela, aproape invizibil care unește inocența cu teribilul și cu realitatea, acolo unde întâlnești cel mai bine vulnerabilitatea pe care nu o poți controla. E un spațiu transparent prin care sus, vezi cerul și puritatea, iar în jos e numai abisul.

Analiza relației de cuplu, adulterul, divorțul, maternitatea și angoasele ei, infertilitatea, spaimele lăuziei, ale copiilor ajunși la pubertate sunt alte teme abordate de prozatoare, subiecte pe care le surprinde în normalitatea lor și în limitele firescului cotidian.

Scriitoarea știe foarte bine, dincolo de alegerile temelor, care este modul în care să descrie răul, cruzimile vârstei sau ale caracterului, devierile. Cititorul este luat prin surprindere, conflictul nu se soluționează conform așteptărilor create pe parcursul textului, căci factorul imprevizibil se joacă cu aceste așteptări, iar finalul rămâne adesea deschis.
O altă direcție o reprezintă prezența, aproape în fiecare povestire, a unui copil de vârstă mică, prin ochii lui inocenți evoluând situația, personajele, relațiile dintre acestea, chiar dacă textele sunt scrise la persoana a III-a. Fiecare situație, aparent minoră, se transformă, pentru copil, într-o experiență de viață ale cărei urmări se vor face simțite ulterior.
De exemplu în povestirea, Aleea Duetului 26, Crina trece prin criza copilului care nu suportă ca mama, proaspăt divorțată, să aducă un alt bărbat în casă. Ca să evite întâlnirea cu ei, fetița stă pe scările blocului și intră în vorbă în special cu tanti Erji, o vecină unguroaică. Sinuciderea bruscă a acestei femei și a fiului ei, vor zgudui echilibrul emoțional al Crinei.
Negresa, este povestirea despre o fetiță de etnie romă, elevă în prag de corigență la română și la alte materii, de care copiii râd pentru că miroase urât. Nu vorbește și nu scrie nimic la teste, dar în urma unui experiment organizat de profesoara de română, fetița îi surprinde pe toți, recitând integral Luceafărul eminescian.

Carmen, o femeie gravidă, urăște un pui de cucuvea care țipă toată noaptea și nu o lasă să se odihnească. Îl atrage pe pervazul bucătăriei, cheamă câinele, care omoară puiul. O mamă în devenire, omoară un pui.
În alte texte, un copil e lăsat în grija unei prietene a mamei, care se preface apoi că nu îl cunoaște, provocându-i băiețelului teamă și dezorientare. Vizita unei familii la închisoare sau plecarea la mare, pregătirile pentru concediu, precum și acuzația de avort făcută de o vecină bârfitoare în fața copilei lăsate în grija ei sunt fragmente din viața de toate zilele, care au impact asupra oamenilor, atât în ficțiune, cât și în realitatea concretă.
Vocația maternă și spaimele postnatale reprezintă o altă temă: temerile, senzația mamei că nu i se potrivește rolul, schimbările aduse de bebeluș în cuplu, dorința femeii de a se reîntoarce la viața anterioară.
Fragil este titlul volumului, dar și adjectivul care se potrivește fiecărui text în parte. Relațiile interumane sunt fragile. Frumusețea și viața sunt fragile, chiar și cei mai puternici oameni sunt, în esența lor, fragili. Fragilitatea e o caracteristică a vieții noastre, a tuturor.

Marius Chivu, scriitor, traducător și cronicar literar român spune despre carte:

Subiectele ei sunt pe cât de actuale, pe atât de inedite, subsumate temei vulnerabilității fără să facă vreo concesie așteptărilor sau sensibilității cititorilor: familii monoparentale depășite de situație, maternitate nedorită sau frici neînțelse, copii lăsați la cheremul instinctelor sau hazardului… Dramatismul situațiilor fiind egalat doar de finețea cu care se desfășoară, căci sunt mult calm în așteptarea cruzimii și multă subtilitate în preajma răului. Un debut remarcabil, care – cred – va marca proza scurtă românească. 

Vă invităm să împrumutați această deosebită carte de la Sediul Central al Bibliotecii Județene Octavian Goga Cluj, Sala de Literatură romănă sau de la filiala noastră din cartierul Grigorescu.

 

Rodica Uifălean, Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? duminică, 20 octombrie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului

Therese Bohman, născută în 1978, este o scriitoare și jurnalistă culturală suedeză, cunoscută pentru stilul său literar rafinat și pentru...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului – Agutoki
Ce mai citim? duminică, 13 octombrie 2024, 00:08

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului – Agutoki

Astăzi vă propun să călătorim împreună prin intermediul unei cărți. O carte care povestește, cu emoție și inspirație, despre curajul de...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului – Agutoki
Ce mai citim. Recomandarea librarului
Ce mai citim? duminică, 6 octombrie 2024, 00:00

Ce mai citim. Recomandarea librarului

Găsiți mai jos atât literatură, cât și titluri de non-ficțiune. Sperăm să vă inspire.   Ochii Monei, Thomas Schlesser, editura...

Ce mai citim. Recomandarea librarului
Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? duminică, 29 septembrie 2024, 00:00

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului

Emily Gerard (1849-1908), s-a născut la Chesters, o moșie din regiunea Scottish Borders, într-o familie de mici nobili scoțieni, în care...

Ce mai citim: Recomandarea traducătorului
Ce mai citim? duminică, 22 septembrie 2024, 00:00

Ce mai citim. Recomandarea bibliotecarului 

Pentru toți copiii din anii ’80, în spatele blocului începea o lume în sine, cu jocuri, prietenii și reguli proprii.   În spatele...

Ce mai citim. Recomandarea bibliotecarului 
Ce mai citim? duminică, 15 septembrie 2024, 00:00

Ce mai citim: Turbo, de Andrei Crăciun

Nu pot să-ncep altfel decât mărturisindu-vă deschis că mi-a fost dor de rubrica aceasta, așa că bine v-am regăsit!   Vin astăzi spre...

Ce mai citim: Turbo, de Andrei Crăciun
Ce mai citim? duminică, 30 iunie 2024, 06:00

Ce mai citim: recomandarea librarului – Ultima pisică neagră

A venit vacanța și iată că ne trimite și pe noi într-una dintre țările preferate ca destinație de vară, Grecia. Dar nu cum ne-am aștepta,...

Ce mai citim: recomandarea librarului – Ultima pisică neagră
Ce mai citim? duminică, 23 iunie 2024, 06:00

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului

Tatiana Niculescu, cunoscută pentru abilitățile ei de narator și cercetător, reușește să aducă la viață povestea unui om de cultură care...

Ce mai citim: Recomandarea bibliotecarului