Rămas fără finanțare din PNRR pentru Spitalul Monobloc de Copii, Alin Tișe are o altă variantă
La capitolul Sănătate, din Programul Național de Redresare și Reziliența Clujul va primi bani doar pentru finalizarea Centrului de Patologie Vasculo-Cerebrală și Neurochirurgie, la care lucrările au fost deja începute. Spitalul, singurul de acest fel din Regiunea Nord-Vest, va avea șase săli de operație, saloane pentru bolnavi și o secție de terapie intensivă.
Articol editat de cristina.rusu, 20 februarie 2023, 12:32
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, consideră necesar acest obiectiv, în condițiile în care cele mai multe decese din România sunt cauzate de bolile cerebro-vasculare:
În momentul când s-a stabilit care obiective sunt finanțate, Clujul, în mod evident, a primit o depunctare pentru că are deja Spitalul Regional de Urgență. S-a optat pentru susținerea Centrului Stroke de Neurochirurgie care poate fi terminat în doi ani. Centrul Stroke era deja în lucru și acum avea nevoie de o finanțare să fie terminat. Pentru că aveam garanția că se va termina în doi ani, acest Centru Stroke, care era cel mai ieftin dintre marile proiecte medicale din Cluj, a intrat în PNRR. (Alin Tișe)
Spitalul Monobloc de Copii, care avea pregătită întreaga documentație, era, de asemenea, un obiectiv pentru care conducerea Consiliului Județean Cluj speră să obțină finanțare din PNRR. Cu secții împrăștiate în mai multe clădiri din Cluj-Napoca, multe dintre ele improprii pentru o unitate medicală modernă, investiția urma să rezolve definitiv această problemă.
Alin Tișe asigură însă că această unitate medicală va fi realizată și adaugă că s-a găsit inclusiv resursa financiară pentru construcția și dotarea ei:
Spitalul Monobloc de Copii a intrat pe a doua listă de finanțare, respectiv Programul Operațional Sectorial de Sănătate, unde noi cerem aproape 300 de milioane de euro, pentru că este un spital regional, un spital al României, până la urmă, nu este doar un spital al Clujului. Am discutat această problemă inclusiv cu premierul și am primit asigurări că vom avea finanțare. Vom vedea în câteva săptămâni, pentru că linia de finanțare se deschide undeva la sfârșit de februarie, început de martie și dacă vom intra cu un spital, cu acesta monobloc de copii, putem spune că suntem mulțumiți de ce am primit pe cele două linii de finanțare. (Alin Tișe)
Dintre proiectele medicale publice de anvergură ale Clujului, în acest moment Centrul Integrat de Transplant a rămas singurul pentru care nu s-a identificat o linie de finanțare. Acesta e gândit pentru realizarea transplanturilor de cord, de ficat, renal și de plămâni și ar fi singurul de acest fel din România.
Președintele Alin Tișe spune că accesarea unui împrumut sau un parteneriat public-privat ar putea reprezenta soluția pentru construcția centrului:
Pentru obiectivele care rămân pe din afară, vom încerca să găsim finanțare prin altă formulă, credit, parteneriat public-privat, să le putem realiza și pe acelea, pentru că sunt la fel de importante pentru Cluj. Am putea deveni un centru de transplant, unde să putem face transplant de patru organe. Ar deveni unicul din România și al doilea, cred, din Europa. Clujul ar intra pe harta mondială a transplantului, așa că trebuie să găsim resurse și pentru acest spital multiorgan de transplant, să-l putem finanța, după ce se vor închide cele două axe de finanțare pentru Spitalul de Copii, respectiv Centrul de Stroke. (Alin Tișe)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.