A adoptat un nume de scenă pentru ca mama ei să nu afle că se ocupă cu „muzica diavolului”. Foarte temperamentală, uneori producea spectacole geniale, alteori le întrerupea după 15 minute. În 21 februarie 1933 s-a născut Eunice Kathleen Waymon, cunoscută ca Nina Simone:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
21 februarie 2023, 06:00 / actualizat: 21 februarie 2023, 10:09
A adoptat un nume de scenă pentru ca mama ei să nu afle că se ocupă cu „muzica diavolului”. Foarte temperamentală, uneori producea spectacole geniale, alteori le întrerupea după 15 minute. În 21 februarie 1933 s-a născut Eunice Kathleen Waymon, cunoscută ca Nina Simone:
Avea 12 ani când a debutat în concert; la acelaşi eveniment, părinţii ei de culoare au trebuit să se mute mai în spate pentru a-şi ceda locurile unor albi. A ratat admiterea la o prestigioasă şcoală de muzică din Philadelphia, a continuat aşadar cu lecţii în particular, lucrând între timp ca asistent al unui fotograf. În 1950 a primit o ofertă de a cânta într-un bar din Atlantic City: i se cerea să cânte şi cu vocea, nu doar la pian; ceea ce era o noutate pentru ea, dar îi creştea veniturile la 90 de dolari pe săptămână. Amestecul de blues, jazz şi elemente de muzică clasică i-a adus o bază iniţial mică, dar stabilă de fani.
Şi-a lansat albumul de debut, Little girl blue, în 1959. Nu a câştigat mare lucru din vânzări: şi-a cedat drepturile de autor pentru 3 mii de dolari, ceea ce a făcut să piardă peste un milion de dolari mai târziu, în anii ’80, când a fost relansată bucata de jazz My baby just cares for me. A devenit destul de populară la începutul anilor ’60, totuşi a continuat să privească industria muzicală ca pe o cale de a face bani cu care să-şi finanţeze lecţiile de pian clasic. Cu piesa Mississippi Goddam a început o perioadă de activism civil, ceea ce i-a adus un boicot pe posturile de radio din sud. Spre deosebire de Martin Luther King, adeptul unor schimbări paşnice şi graduale în chestiunile rasiale, Nina Simone era adepta unei schimbări violente, sperând că persoanele de culoare îşi vor forma propriul lor stat.
A spus mai târziu despre Goddam Mississippi că i-a afectat profund negativ cariera: dezamăgită şi fără direcţie, a fugit în Barbados, lăsându-şi în urmă familia. Fiica ei a urmat-o pentru o vreme, dar Nina Simone a devenit atât de abuzivă fizic şi mental încât în curând s-a întors la tatăl ei, la New York. A locuit peste tot şi nicăieri: în Barbados, în Liberia şi Elveţia, sfârşind într-un mic club de jazz din Paris, unde dădea spectacole uneori geniale, alteori absolut dezastruoase. A fost diagnosticată cu tulburare bipolară la sfârşitul anilor ’80 şi a suferit de cancer de sân în ultimii ei ani. Nina Simone a încetat din viaţă în 2003.
Andrea Nagy
Foto: Wikipedia
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.