Amendă pentru cei care ard resturi vegetale în propria curte
Sunt, însă, judeţe unde oamenii nu au de ales, deoarece primăriile nu colectează separat deşeurile biodegrabile.
Articol editat de Andreea Leonid, 22 februarie 2023, 15:25
Aşa se întâmplă în Giurgiu, de exemplu, de unde transmite corespondenta RRA Marcela Petcu:
Resturile vegetale trebuie colectate separat de celelalte deșeuri, iar arderea acestora este interzisă, spune Clara Adam, comisar șef Garda de Mediu Giurgiu.
Clara Adam: Persoanele fizice și persoanele juridice au obligația de a colecta aceste deșeuri separat, în spațiile special destinate deșeurilor biodegradabile. Din biodeșeuri înțelegem deșeuri biodegradabile provenite din grădini și parcuri, deșeuri alimentare.
Oamenii spun că nu colectează separat resturile vegetale.
-: Câteva frunze le pun frumos în punguliță și le pun în tomberon, iar crenguțele, care sunt un pic mai mari, le tai cu foarfeca de tăiat viță, le fac mititele și le pun în pachet să și le pun un tomberon.
Pentru arderea resturilor vegetale, Garda de Mediu poate aplica amenzi cuprinse între 40- și 800 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 10.000 și 20.000 de lei pentru cele juridice.
Și primăriile pot fi amendate dacă nu organizează colectarea selectivă a deșeurilor biodegradabile, cu sume cuprinse între 5.000 și 15.000 de lei, numai că, până acum, spun reprezentanții Gărzii de Mediu, nicio primărie din județul Giurgiu nu a prevăzut în regulamentele de salubritate colectarea separată a deșeurilor biodegradabile.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.