Financiaria – Primul an în investiții
Articol editat de cristina.rusu, 22 februarie 2023, 10:04 / actualizat: 22 martie 2024, 14:09
Pentru orice investitor aflat la început de drum, investițiile pasive reprezintă cea mai inteligentă formă de a pune banii la muncă. Aceste tipuri de investiții se bazează mai degrabă pe disciplina investitorului și pe dorința lui de a investi constant într-un indice care urmărește performanța pieței. Ce este însă un indice și cum se formează acesta? Indicii bursieri pot fi priviți ca un coș care reunește acțiunile companiilor dintr-o anumită piață, industrie, segment economic sau areal geografic. Spre exemplu, cel mai celebru indice bursier, indicele american S&P500, reunește cele mai puternice 500 de companii americane iar evoluția pozitivă sau negativă a indicelui este văzută ca o oglindă a economiei Americii. Componența unui indice poate varia în funcție de anumite caracteristici ale acțiunilor sau obligațiunilor în care vrem să investim însă avantajul general valabil al unui indice este diversificarea. Cu cât investițiile noaste sunt mai diversificate, cu atât riscul investițional la care ne expunem este mai mic. Dacă ești în primul tău an de investiții, nu complica lucrurile fără rost și oferă-ți timp pentru a înțelege piața și cum funcționează bursa. Poți face acest lucru prin simpla investiție constantă într-un indice care să îți ofere expunere fie la piața locală, fie la piețele internaționale.
Investițiile în indici au început să fie extrem de populare în anii 70 și de atunci, și-au găsit loc constant în portofoliile de investiții ale investitorilor individuali. Marile fonduri de pensii americane au ajung atunci la concluzia că investițiile pasive pot oferi profiturile de care americanii au nevoie, odată ajunși la vârsta pensionării. Privite din perspectivă istorică, investițiile constante în indicii care urmăresc performanța economiei americane din ultimii 100 de ani au adus o apreciere de capital de peste 10% pe an, în condițiile în care, evident, au existat ani cu scăderi ale bursei de 20 sau 30% dar și ani în care acțiunile au recuperat complet pierderile și s-au apreciat cu peste 40%. Pentru a beneficia de scăderile și creșterile constante ale bursei, un investitor începător trebuie să aplice strategia investițiilor constante sau așa numita strategie de dollar cost averaging. Pe înțelesul tuturor, această strategie presupune achiziția constantă de acțiuni care formează un indice bursier, cu o frecvență lunară și cu sume de bani mici, care pot începe de la 100 de lei/lună.
Odată deschis un cont de tranzacționare, accesul la investițiile în indicii cu expunere locală sau internațională este extrem de simplu de realizat. Poți investi cu ușurință în indici care urmăresc performanța generală a pieței americane, prin intermediul indicelui SP500. Dacă vrei să investești mai degrabă în segmentul tehnologic, indicele NASDAQ este cel care reunește majoritatea companiilor de tehnologie listate pe piața americană. Dacă ești fan al economiei germane, poți să urmărești performanțele indicelui DAX, cel care reunește cele mai puternice 30 de companii listate la Bursa de la Frankfurt și dacă vrei să investești pe plan local, indicele BET îți oferă posibilitatea de a investi în cele mai relevante companii românești
O regulă nescrisă a investițiilor spune că 90% din investitori pierd 90% din bani în primele 90 de zile de tranzacționare, deoarece investitorii debutanți riscă prea mult. În primul an de investiții, elimină riscurile la care te expui și începe cu pași mici, prin simpla replicare a unui indice. De multe ori uităm că nici Roma nu a fost construită într-o singură zi.
Dacă ai și alte întrebări legate de primele tale investiții sau dacă nu știi cum să investești într-un indice, aștept întrebările tale pe grupul de Facebook Investește Inteligent. Portofoliu de Investitor și pe Financiaria.ro.
Până data viitoare, să fie cu folos și cu spor la investit !
Flavian-Cătălin Pah, consilier de investiții
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.