Comunitatea de la Pata Rât rămâne cea mai mare problemă socială a Clujului
Comunitatea de la Pata Rât rămâne, în continuare, cea mai mare problemă socială a Clujului. Chiar dacă în ultimele două decenii aici s-au implicat atât administrația locală cât și organizații neguvernamentale, oamenii de acolo trăiesc în continuare fără cele mai elementare facilități ale unui oraș din Uniunea Europeană.
Articol editat de cristina.rusu, 23 februarie 2023, 11:43
Comunitatea de la Pata Rât rămâne, în continuare, cea mai mare problemă socială a Clujului. Chiar dacă în ultimele două decenii aici s-au implicat atât administrația locală cât și organizații neguvernamentale, oamenii de acolo trăiesc în continuare fără cele mai elementare facilități ale unui oraș din Uniunea Europeană.
Primarul Emil Boc consideră că guvernele trecute au lăsat rezolvarea problemelor sociale de la Pata Rât exclusiv în seama municipalității, fără să ajute și ele financiar dezvoltarea zonei:
În 2018, la momentul când s-a stabilit la nivel național ce proiecte sociale vor fi susținute, ni s-a spus că municipiul Cluj-Napoca nu are nevoie, că nu are probleme sociale. Așa a spus Guvernul în 2018. Pata Rât nu există la Cluj. Noi n-am stat cu mâna în sân și ne-am văzut de treaba. Și continuăm. Colegii mei au lucrat și au atras fonduri norvegiene, dar nu numai, demonstrând că au soluții și nu stau: “na, dacă n-avem bani, nu facem nimic!” Nu, căutăm! Dacă nu avem de la nivel național sprijin, OK! Putem de la nivel local să atragem fonduri europene, să asigurăm resurse pentru această problema. (Emil Boc)
Banii de la bugetul local și fondurile europene au fost principalele resurse financiare investite la Pata Rât.
Viceprimarul Olah Emese arată că un obiectiv esențial a fost reducerea abandonului școlar pentru copiii care trăiesc în acea zonă:
Programul “Școală după școală” și programul “Ghiozdanul” au fost făcute și pentru copiii de la Pata Rât. Totodată, noi asigurăm gratuit transportul copiilor din zonă spre școlile unde învață, nu doar la Școala Gimnazială Traian Dârjan, ci și în alte părți. De anul trecut, școlile cu probleme sociale grave beneficiază de o masă caldă, pentru copiii care frecventează cursurile acestor unități de învățământ. (Olah Emese)
Construcția de noi locuințe sociale sau ajutor pentru plata chiriilor sunt alte forme prin care oamenii care locuiesc la Pata Rât pot fi ajutați.
De asemenea, aici va fi amenajată și o hală pentru servicii sociale în interiorul unei clădiri construite cu fonduri europene care, spune primarul Emil Boc, urmează să fie recompartimentată:
Anul acesta avem în buget bani pentru hala de servicii sociale, avem bani pentru locuințele de pe Sobarilor, avem bani pentru achiziționarea de locuințe de pe piață și avem bani pentru plata chiriei. Adică, aceste proiecte complementare, care vin să ajute și să ofere o soluție. (Emil Boc)
În hala de servicii sociale, pentru care Consiliul Local va aproba în această primăvară indicatorii tehnici-economici, va fi amenajată, într-o parte, o sală de sport pentru copiii de la Pata Rât. Restul construcției va găzdui servicii de consiliere socială și medicală pentru copii, adolescenți și adulți. Va exista inclusiv un consilier social care se va ocupa de mămicile minore, pe care le va învăța cum se păstrează igiena nou-născuților, cum se alăptează corect și în ce situații trebuie să se apeleze la un medic.
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.