Personalitatea zilei: Georg Friedrich Händel [VIDEO]
Georg Friedrich Händel/Foto: Wikipedia
Opera lui a reprezentat, alături de cea a lui Bach, momentul de vârf al muzicii baroce. În 23 februarie 1685 s-a născut compozitorul Georg Friedrich Händel:
Articol editat de Bianca Câmpeanu,
23 februarie 2023, 06:00 / actualizat: 23 februarie 2023, 10:05
Opera lui a reprezentat, alături de cea a lui Bach, momentul de vârf al muzicii baroce. În 23 februarie 1685 s-a născut compozitorul Georg Friedrich Händel:
La 17 ani era deja organist în oraşul său natal, Halle. Un an mai târziu a fost angajat ca violonist şi maestro al cembalo în orchestra Operei din Hamburg. Aici a realizat, în 1705, prima sa operă, intitulată Almira.
A călătorit timp de doi ani prin Italia, studiind cu compozitorii acestei ţări. Şi-a însuşit mijloacele şi stilul lor, compunând un mare număr de cantate religioase, opere şi oratorii. În 1709 a avut loc – cu mult succes – premiera operei sale Agrippina, pe un libret de Vincenzo Grimani. După această ucenicie, a revenit în Germania pentru a prelua funcţia de kapellmeister la curtea prinţului de Hanovra, dar după nici un an a abandonat postul şi s-a mutat la Londra. A rămas definitiv în Anglia, în calitate de compozitor şi muzician al curţii regale. În 1719 a primit însărcinarea să pună bazele unui teatru de operă la Londra, The Royal Academy of Music, pentru care a compus nu mai puţin de 14 opere. Aici a înregistrat şi marile sale succese cu operele Radamisto şi Giulio Cesare in Egitto, care l-au făcut celebru în toată Europa. Seria a fost întreruptă de o scădere a interesului publicului britanic faţă de opera în stil italian, ceea ce a făcut ca Opera regală să-şi închidă porţile.
Händel s-a reorientat spre compoziţia de oratorii pe teme laice şi spre muzica instrumentală, în tradiţia muzicii engleze a lui Henry Purcell. În 1742 a realizat celebrul oratoriu Messiah, executat în premieră la Dublin, rămas exemplar în acest gen până astăzi:
Cu ocazia încheierii tratatului de pace din Aachen în 1748, a compus bucata Foc de artificii care, împreună cu Muzica apelor compusă mai înainte, cu ocazia urcării pe tron a regelui George I, a căpătat o mare popularitate. În timp ce lucra la compoziţia oratoriului Jephta (1751), Haendel şi-a pierdut vederea. A murit la Londra pe 14 aprilie 1759, fiind înmormântat cu deosebite onoruri în Colţul Poeţilor din Westminster Abbey.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.