Prima pagină » Știri » Social » Tonele de deşeuri textile care intră în România, adevărate focare de boli dermatologice
Tonele de deşeuri textile care intră în România, adevărate focare de boli dermatologice
Foto: Poliția de Frontieră
În România, intră anual zeci de mii de tone de deşeuri textile care sunt adevărate focare ce pot răspândi boli dermatologice.
Articol editat de Camelia Velțan,
23 februarie 2023, 11:15 / actualizat: 23 februarie 2023, 14:36
În România, intră anual zeci de mii de tone de deşeuri textile care sunt adevărate focare ce pot răspândi boli dermatologice.
Reţelele sunt bine organizate şi se folosesc de toate scăpările din legislaţia europeană pentru a transporta acest tip de deşeuri.
Munţi de haine – multe dintre ele putrezite -, ajung în România sub pretextul donaţiilor către ONG-uri sau biserici, dar sunt comercializate în magazinele second-hand din zonele cu populaţie vulnerabilă.
În judeţul Bistriţa Năsăud, administratorii a două firme care au adus din import deşeuri pe care intenţionau să le vândă pe post de haine şi încălţăminte „la mâna a doua” sunt cercetaţi penal ca urmare a unei sesizări a Gărzii de Mediu care a făcut un control.
Garda de Mediu a descoperit că îmbrăcămintea şi încălţămintea erau importate de aceste companii ca deşeuri, urmând să fie revândute pe post de marfă second-hand în magazine de cartier, fără să fie spălate, curăţate şi dezinfectate. Produsele găsite pe stoc în depozite din Bistriţa şi din comuna Rodna au fost indisponibilizate.
Comisarii Gărzii de Mediu au sesizat şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa Năsăud, care a deschis pe numele celor doi patroni dosare penale. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă închisoare sau amendă penală pentru transfer ilegal de deşeuri.
Reporter: Cristiana Sabău – Comisariatul judeţean al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud a verificat depozitele de produse la mâna a doua din care se aprovizionează magazinele din judeţ.
Ioan Borş, comisar-şef: Am înaintat deja organelor de cercetare penală două plângeri în cazul a două societăți comerciale, una din Bistrița și una din Rodna, pentru transfer ilegal de deșeuri. Momentan am indisponibilizat o parte dintre cantitățile importate, care figurau ca deșeuri.
Reporter: Marfa second-hand nu era curățată și nici dezinfectată.
Ioan Borş: A nu înțelege greșit: n-avem nimic împotrivă. Cred că și în Dubai există second-hand și oriunde. Orice produs, până devine deșeu, trebuie să parcurgă un ciclu. Avem ceva împotriva deșeurilor, nu a unui bun reutilizat. Adică nu noi, legea.
Reporter: Administratorii celor două companii care au importat ilegal deșeuri riscă închisoare sau amendă penală.
Ioan Borş: Metoda de coerciție e mai aspră decât a da o sancțiune. Care au pile sau nu în instanță… Măcar cercetarea penală are un anumit curs și, de regulă, și instanțele au ochii deschiși cât de cât spre mediu.
Reporter: Garda de Mediu Bistrița-Năsăud va continua și în perioada următoare controalele în depozite, verificarea magazinelor mici fiind responsabilitatea Protecției Consumatorilor.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.