Inimă, inimioară: de unde provine forma în care o desenăm?
Iederă pentru eternitate
Articol editat de cristina.rusu, 24 februarie 2023, 12:00
Iederă pentru eternitate
Forma de inimioară a ajuns să simbolizeze iubirea prin secolul 14, dar pe atunci era o trimitere la frunza de iederă. Iedera simboliza iubirea de vin şi de plăceri fizice; dacă introducem aici şi rezistenţa proverbială a plantei, înţelegem cum s-a ajuns ca iedera să simbolizeze iubirea de durată. Frunza de iederă a ajuns să fie desenată pe toate cele, de multe ori în combinaţie cu viţa de vie.
Romanii credeau că iubirea îşi are sălaşul în inimă, pe care o considerau centrul emoţional al organismului. Ideea aceasta a influenţat arta medievală, iar în epoca în care s-au scris romanele cavalereşti s-a estompat tot mai mult distincţia dintre simbolistica frunzei de iederă – adică iubirea eternă – şi asocierea cu inima. În desenele lui Francesco da Barberino întâlnim pentru prima oară inimi simetrice, iar într-un manuscris francez intitulat Le roman d’Alexandre acestea aproape că au deja forma de astăzi.
Inima stilizată a apărut peste tot: pe paginile cărţilor, pe medalioane şi broşe; medicii îşi dădeau ei seama că forma nu e corectă, dar asta nu-i interesa pe artişti. Excepţie face Leonardo da Vinci, dar nu e de mirare: în el se îmbina pasiunea pentru artă cu cea pentru corectitudinea anatomică.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.