Noile legi ale educației
Creșterea calității învățământului și reducerea analfabetismului funcțional sunt obiective ale noilor legi ale educației, prezentate de ministrul Ligia Deca.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 28 februarie 2023, 09:05
Articol editat de Andrei Cretoiu, 28 februarie 2023, 09:05
Modificările propuse vin pe fondul unor cifre îngrijorătoare, care plasează România în coada clasamentului european în ceea ce privește performanțele în educație.
În noile legi ale educaţiei, evaluarea naţională va rămâne în forma actuală, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Liceele pot organiza, dacă doresc, concursuri de admitere la profilurile unde există concurenţă dovedită în ultimii ani.
Ea a explicat că pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% din locuri rămânând în repartizare computerizată.
Ligia Deca a arătat că subiectele vor fi standardizate, unice şi elaborate de Centrul Naţional pentru Evaluare în conformitate cu programele la nivel gimnazial cu un grad de dificultate adecvat competiţiei, respectiv mai degrabă pentru selecţie decât în forma de examen sumativ pe care o are evaluarea naţională.
În ceea ce privește Bacalaureatul, va fi introdusă o probă complementară, care vizează competențe de bază.
Noile legi ale educației mai prevăd, printre altele, majorarea burselor de merit și a celor pentru elevii olimpici, dar și creșteri progresive de salariu pentru cadrele didactice.
Profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor nu vor mai putea să desfăşoare activităţi didactice cu aceștia, a anunțat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Întrebată ce se întâmplă în cazul în care profesorul respectiv se dovedeşte a fi vinovat, Ligia Deca a precizat că există posibilitatea desfacerii contractului de muncă.
Există sancţiuni în lege în funcţie de gravitatea faptei, a spus ministrul Educaţiei.
RRA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.