Reacția părinților la noile legi ale educației
Se menţine Evaluarea Naţională în formula de acum, dar liceele – unde concurenţa este mare – vor putea organiza propriul concurs de admitere, cu probe de profil, pentru cel mult 60 la sută din locuri. În privinţa Bacalureatului, apare aşa-numita probă complementară de competenţe de bază prin care vor fi testate cunoştinţele din altă arie de studii. În domeniul universitar, ministrul Educaţiei a subliniat că devine prioritară combaterea abandonului.
Articol editat de Andreea Leonid, 28 februarie 2023, 14:35
Invitat la Apelul Matinal de la Radio România Actualităţi, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din România, Iulian Cristache, şi-a exprimat opinia în legătură cu admiterea la liceu:
Din păcate, subiectul ăsta de admitere este, se pare, de neînlocuit. Nu știu de la cine pleacă această idee se pare că este împământenită la cel mai înalt nivel. Atât timp cât a plecat în primă fază de la dl. Câmpeanu, societatea civilă s-a opus, noi am venit și cu un sondaj, ca să nu zică cineva că doar Cristache își dorește acest lucru. Ne-am dus și cu o analiză, nu doar cu un moft de-al nostru, să spunem: noi vrem să fie evaluați copiii din discipline puține. Da română și matematică, pentru că până la urmă, ministerul are dreptate în principiu, în sensul în care un elev trebuie să fie pregătit când termină clasa opta sau clasa a 12-a-să aibă un nivel de competențe cheie.
Unii dintre ei poate chiar renunță după clasa a 8-a-vor să se ducă, să se angajeze și nu știu nici măcar tabla înmulțirii. Chiar dacă vor da evaluarea națională, nu știu de ce se insistă pe această admitere. Repet, principiul e sănătos, dar nu e momentul.
Noile legi ale Educaţiei mai prevăd, printre altele, majorarea burselor de merit şi a celor pentru elevii olimpici, dar şi creşteri progresive de salariu pentru cadrele didactice.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.