Știți care sunt diferențele între zahărul alb și cel brun?
Există diferite tipuri, zahărul brun şi alb fiind printre cele mai populare.
Articol editat de cristina.rusu, 1 martie 2023, 12:00
Iată principalele diferenţe:
Din punct de vedere nutriţional, zahărul alb şi brun provin din aceleaşi culturi – fie trestie de zahăr, fie sfeclă de zahăr – sunt destul de asemănătoare.
Zahărul brun este un amestec de zahăr alb şi melasă, un tip de sirop făcut din zahăr. De aici provine culoarea sa mai închisă. Principala diferenţă nutriţională dintre cele două este că zahărul brun conţine mai mult calciu, fier şi potasiu, deşi cantitatea nu este mare.
O linguriţă de zahăr brun conţine 15 calorii, în timp ce aceeaşi cantitate de zahăr alb are 16,3 calorii.
Principalele diferenţe dintre cele două tipuri de zahăr sunt gustul şi culoarea.
Procesul de producţie este similar, dar metodele de transformare a zahărului alb în brun sunt diferite.
În primul rând, se extrage, se purifică şi se încălzeşte seva de zahăr din cele două culturi, pentru a forma un sirop concentrat maro, numit melasă. Zahărul cristalizat este apoi centrifugat pentru a obţine cristale de zahăr. Zahărul alb este procesat în continuare pentru a îndepărta excesul de melasă şi pentru a crea cristale mai mici, apoi trece printr-un sistem de filtrare.
Zahărul brun rafinat este pur şi simplu zahăr alb cu melasă adăugată. Zahărul brun integral, nerafinat, este supus unei procesări mai reduse decât zahărul alb, permiţându-i să-şi păstreze o parte din conţinutul de melasă şi culoarea maro naturală.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.