Fermierii cer controale sanitar-veterinare la produsele agroalimentare din Ucraina
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare atenţionează că multe dintre aceste mărfuri riscă să pună în pericol sănătatea populaţiei.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 2 martie 2023, 08:32 / actualizat: 3 martie 2023, 16:43
În plus, importurile masive de astfel de produse cu preţuri scăzute fac concurenţă neloială fermierilor români, care au rămas cu stocuri importante de cereale şi oleaginoase, a explicat la Radio România Actualităţi, directorul executiv al Clubului Fermierilor, Florian Ciolacu:
Estimările noastre sunt că România a importat din Ucraina 2 milioane 900 de mii de tone de cereale, cumulat. Asta a determinat pierderi cuantificate de peste 3 miliarde de euro, pentru fermierii români, care în acest an au exportat, aș spune aproape mai puțin decât au importat. Este foarte important. Ce semnalăm: calitatea produselor care vin din Ucraina deja este factorul care a afectat și prețul de achiziții, acele discount-uri și problema în care ei se află.
Amintim că, pentru a sprijini Ucraina, Uniunea Europeană a suspendat toate taxele vamale şi normele comune pentru importuri pentru produsele agricole din această ţară.
Regulamentul, adoptat în acest sens de forul comunitar, vara trecută, prevede însă că un stat membru poate solicita încetarea acestor beneficii, dacă este afectată negativ piaţa Uniunii.
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.