Radio Cluj…la modă: Designerul lunii – Paco Rabanne (I)
Celebrul designer Paco Rabanne pe numele său adevărat Francisco Rabaneda y Cuervo s-a născut în data de 18 februarie 1934 în Pasaia, Spania.
Articol editat de cristina.rusu, 2 martie 2023, 06:00 / actualizat: 2 martie 2023, 8:15
Celebrul designer Paco Rabanne pe numele său adevărat Francisco Rabaneda y Cuervo s-a născut în data de 18 februarie 1934 în Pasaia, Spania.
Din nefericire, nu de puțin timp, ne-a părăsit la vârsta de 88 de ani, iar rubrica designerul lunii, îi este dedicată, deși am pășit deja în luna martie, iar, după cum v-am obișnuit, în fiecare lună aniversăm câte un creator care a marcat, într-un fel special, lumea modei.
Paco Rabanne era un copil în momentul în care mama sa a decis să părăsească Spania terorizată de războiul civil, război care, de altfel a adus și moartea tatălui său, un republican convins ce a fost executat de armata lui Franco.
Mama sa era una dintre premierele-așa se numeau șefele de atelier-lui Cristobal Balenciaga, alt creator celebru de origine spaniolă, în primul său atelier deschis în țara de baștină.
Cu toate acestea, Paco Rabanne, a ales să urmeze arhitectura, câțiva ani mai târziu- la Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts din Paris. Această formație profesională este perceptibilă în creațiile sale ulterioare, cele care au făcut demersul său unic în lumea modei. Și-a plătit studiile vânzand crochiuri de modă, fiind atras de acest domeniu încă din tinerețe.
Gustul său pentru designul industrial și pentru bijuterie se datorează în bună măsură tot acestei specializări, ca și preferința pentru materiale neconvenționale pe care avea să le uziteze în creațiile sale.
Dar până la acel moment el a creat accesorii-nasturi sau bijuterii pentru creatori ca Hubert de Givenchy, Dior, Schiaparelli, sau pentru compatriotul său Balenciaga.
Influența acestora se poate să fi fost determinantă de-a lungul anilor de vreme ce în anul 1966 lansează, o dată cu propria sa casă de modă, colecția șocantă pentru acea vreme intitulată Douze Robes Importables en Materiaux Contemporaines- în traducere 12 Rochii nepurtabile din materiale contemporane.
Rochiile erau realizate din discuri metalice sau din plastic-rodoid- unele fiind rectangulare și pătrate, unite între ele prin inele metalice, niște materiale ce nu mai fuseseră întrebuințate până la acea vreme pentru confecționarea hainelor. Spectacolul său de modă a fost cu atât mai bulversant pentru cei din lumea modei cu cât era primul care se întâmpla pe un fond sonor muzical și avea distribuite modele de culoare.
Rochiile gladiator sau armură erau scurte și rigide, nefiind foarte comode, cum de pildă, actrița Audrey Hepburn a purtat în filmul Two for the road din 1967, în regia lui Stanley Donen. Se pare că rochia a fost extrem de incomodă încât actrița nu a putut să stea jos și să se miște firesc fiind astfel, într-un fel ciudat, metafora perfectă pentru intriga filmului în care cei doi soți au o relație dificilă.
Era evident că moda creată de Rabanne era o modă a viitorului, mai degrabă niște instalații mobile artistice decât propriu zis veșminte.
În istoria modei și a costumului Paco Rabanne împarte epoca așa numită Space Age, cu Pierre Cardin (după numele colecției sale) și cu André Courreges cu colecția sa din 1964, Moon Girl, toți trei fiind recunoscuți pentru viziunile și creațiile futuriste realizate. Era într-adevăr și epoca explorărilor cosmice iar moda nu făcea altceva decât să țină isonul acestora.
Moda de azi joacă feste, ascunde și estompează corpul uman a declarat el, la un moment dat într-un interviu acordat ziarului New York Times în 1967. Foarte adevărat de vreme ce rețelele închipuite de creator pentru a fi purtate erau rigide și nu se mulau pe anatomia umană, creionând aspectul unei armuri a viitorului.
Însă nu puține au fost celebritățile cucerite de acest look- în anul 1969 Paco Rabanne crează pentru Francoise Hardy, cântăreața franceză, devenită un icon al generației sale o rochie aurie realizată din 1000 de plachete de aur prinse cu diamante de 300 de carate, care la momentul respectiv a fost considerată cea mai scumpă rochie din lume.
Despre activitatea sa în cinematografie vom vorbi săptămâna viitoare!
Călina Langa, fashion designer
Pozele sunt fotocopii după următoarele cărți: Fashion designers from A-Z Taschen, 2018/ 100 Years of Fashion de Cally Blackman, Laurence King Publishing, 2020/ Histoire de la Mode au XXe siécle de Yvonne Deslandres, Editions du Club France Loisirs, Paris, 1986/ Dictionnaire International de la Mode, Editions du Regard, Paris, 2004/ Fashion: A History from the 18th to tge 20th Century, Volume II, 20 th Century, Taschen, 2006
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.