Quo Vadis statuile din Cluj? [AUDIO]
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 martie 2023, 17:40 / actualizat: 10 martie 2023, 14:03
Reporter: Cu soclu sau fără soclu?, este întrebarea în cazul grupului statuar Școala Ardeleană și în stradă sau în interior?, e cea legată de statuia lui Emil Racoviță. Răspunde pentru început președintele Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice, Sorin Cociș:
Acum a fost respins proiectul cum a vrut să pună Școala Ardeleană și am cerut să vină cu nou proiect în care el să refacă cum a fost. Nu reface, nu-l avizăm. El nu poate să-și deconteze lucrarea la primărie. (Sorin Cociș)
Rep: În privința statuii lui Emil Racoviță, ar trebui ca școala să semnaleze.
Da. Până când nu este o cerere de reamplasare, eu nu pot să mă pronunț.
Rep: Ei doresc ca statuia să fie amplasată exact unde era, dacă e nevoie, să fie refăcută, dar să rămână totuși să ajungă din nou unde era, asta este poziția școlii.
Păi, e și normal să fie asta. Nu împiedică nimic, mai ales că va fi zonă pietonală, mai spune Sorin Cociș.
Rep: Directorul Colegiului Național Emil Racoviță, Gheorghe Lobonț, ne spune de ce soluția mutării statuii lui Emil Racoviță în incinta școlii nu este mulțumitoare:
Nu este mulțumitoare din motive de spațiu. Deci nu ai unde să o amplasezi.
Rep: Ați vorbit cu reprezentanți ai primăriei, ai firmei?
Ai firmei, am vorbit și au spus că aceasta este soluția de la comisia de monumente, că este statuie de interior și nu corespunde proiectului de amenajare urbană. Mai multe detalii nu mi-au dat, nu prea au reușit ei să mă convingă că tot în spațiul public au fost și înainte. (Gheorghe Lobonț)
Rep: Iată și viziunea și argumentele arhitectului Macalik Arnold, din partea firmei care a câștigat proiectul de reamenajare a străzii Mihail Kogălniceanu:
Acest bust, conform avizului comisiei zonale, să ajungă într-un interior. Comisia a spus că nici măcar nu în curtea școlii ar trebui, ci în interior, într-o nișă, așa cum și în alte – hai să nu vă dau 10 exemple briliante în acest oraș în acest sens, acolo să ajungă. De altfel, în școală deja există un bust, plus există un bust făcut chiar de Romul Ladea în fața Institutului Teologic, unde 27 de ani a prezidat acesta și cred că pe stradă ar putea să stea în fața colegiului, pentru că acest colegiu are o clădire mult mai însemnată și mai mare pe strada Horea. De ce nu acolo sau chiar pe strada Emil Racoviță, unde pornește strada Galileo Galilei. Acest domn a fost un speolog deosebit, a fost un om de botanică, în ambele a excelat și ar putea să aibă o conotație cu acestea, dar noi jucăm șah încolo-încoace, punem, punem obiecte. (Macalik Arnold)
Rep: Până se liniștesc și limpezesc la noi apele, vă reamintesc că bustul lui Emil Racoviță poate fi admirat tocmai în Palma de Mallorca. Acolo, savantul român a descoperit în 1904 un mic crustaceu, o descoperire majoră pentru direcția în care aveau să meargă studiile renumitului biolog. La noi, lucrările de reamenajare a străzii Mihail Kogălniceanu mai durează, iar prima ședință a Comisiei zonale a monumentelor istorice va avea loc abia la începutul lunii aprilie. Dacă până atunci aveți o mică vacanță și vă îndreptați spre Spania, nu ocoliți nici locul în care tronează, în liniște, bustul lui Emil Racoviță.
Anca Brășfălean
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.