Prima pagină » Diverse » Șase invenţii din Primul Război Mondial, pe care le folosim şi astăzi
Șase invenţii din Primul Război Mondial, pe care le folosim şi astăzi
Foto: Ricky Gálvez/Pexels
Multe tehnologii noi au apărut în Primul Război Mondial, cum ar fi mitraliera şi tancurile. Dar nu despre ele vom vorbi acum, ci despre cele care s-au strecurat în viaţa de zi cu zi:
Multe tehnologii noi au apărut în Primul Război Mondial, cum ar fi mitraliera şi tancurile. Dar nu despre ele vom vorbi acum, ci despre cele care s-au strecurat în viaţa de zi cu zi:
Trenciul
S-a răspândit iniţial printre ofiţerii britanici, fiind confecţionat dintr-un material impermeabil, mai uşor decât ce aveau la dispoziţie soldaţii obişnuiţi. Era dotat cu tot felul de buzunare şi agăţători, ca să aibă loc diverse arme şi tocuri pentru hărţi.
Banca de sânge
Nu se prea făceau transfuzii de sânge înainte de Primul Război Mondial, dar după ce s-au descoperit grupele sanguine şi posibilitatea de a conserva sângele prin răcire, Oswald Robertson, un medic militar american, a fondat prima bancă de sânge în 1917.
Oţelul inoxidabil
Se căuta, desigur, un material mai dur pentru arme, când britanicul Harry Brearle a descoperit că, adăugând crom la fierul topit, se obţine un material rezistent la rugină. Până la urmă nu s-a mai folosit în arme, dar şi-a găsit utilizarea în piesele avioanelor sau a dispozitivelor medicale din timpul Primului Război Mondial.
Cârnaţii vegani
Invenţia se leagă de Conrad Adenauer: acesta a devenit mai târziu primul cancelar al Germaniei, în timpul războiului însă era primar al oraşului Köln, care avea de-a face cu o problemă uriaşă: foametea. Adenauer a fost cel căruia i-a venit ideea să pună soia în loc de carne în mezeluri. Oficiul pentru brevete din Germania a respins ideea, dar cârnaţii păcii, cum i-a numit Adenauer, s-au bucurat de succes în Marea Britanie.
Fermoarul
Fermoarul a fost perfecţionat în timpul războiului de Gideon Sundback. Prima comandă majoră a fost pentru marină şi aviaţie, chiar dacă restul trupelor au continuat să-şi încheie uniformele cu nasturi.
Ceasul de mână
Mult timp doar femeile purtau ceasul la mână: domnii preferau să-l poarte fie în buzunar, fie pe un lanţ. Dar dacă omul e pilot şi are ambele mâini ocupate, nu-şi prea permite să piardă vremea cotrobăind prin buzunare după ceas
Andrea Nagy
Foto: Ricky Gálvez/Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.