Alimente mai sănătoase produse pe pășuni [AUDIO]
Din consorțiul proiectului Grazing4AgroEcology fac parte 18 parteneri din opt state membre UE, reprezentative pentru diferite practici de pășunat: Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, România și Suedia. Rețeaua se bazează pe o abordare care pune accent pe preocupările fermierilor și grupurilor de fermieri reprezentativi, care vor lucra împreună cu mediul academic, consultanți, reprezentanți ai industriei agro-alimentare și ai grupurilor de consumatori, pentru a implementa soluții adaptate nevoilor locale.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 martie 2023, 15:49
Proiectul european Pășunat pentru agroecologie contribuie la atingerea obiectivelor Pactului Verde European al Uniunii Europene, referitoare la refacerea biodiversității, reducerea poluării solului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Renunțatul la pășunat reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul unor sisteme fragile de care depinde supraviețuirea biodiversității, spune Mugurel Jitea, profesor la USAMV Cluj și coordonator în România al proiectului Pășunat pentru agroecologie:
Suntem un consorțiu provenit din opt țări europene. În România, proiectul este coordonat de către Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Sistemele de creștere a animalelor care folosesc pășunea și-au demonstrat potențialul de a produce alimente de foarte bună calitate, cu beneficii nutriționale crescute. Din păcate, în prezent asistăm la un declin pronunțat al pășunatului în România, în principal pentru că pășunatul animalelor este perceput ca având o eficiență economică redusă. Renunțatul la pășunat reprezintă însă o amenințare serioasă pentru viitorul unor sisteme fragile, de care depinde supraviețuirea unuia dintre cele mai importante avuții naționale, și anume biodiversitatea. Pentru fermieri vom prezenta informații relevante, referitor la modul în care pășunatul poate fi practicat, astfel încât să se reducă costurile de producție, protejând biodiversitatea și îmbunătățind bunăstarea animalelor. Ne propunem să identificăm modalitățile prin care produsele agroalimentare provenite de pe pășuni pot fi valorificate, cu o valoare adăugată mai ridicată, astfel încât consumatorii să fie informați referitor la beneficiile acestor produse. Tinerii fermieri sub 40 de ani, studenți și elevi vor face parte dintr-un program de mentorat în care fermieri de succes le vor împărtăși din cunoștințele lor. Pășunat pentru agroecologie este o rețea tematică care are în centrul preocupărilor sale fermierii și grupurile de fermieri reprezentativi. Proiectul se bazează pe 120 de ferme partenere situate în întreaga Uniune Europeană, care au fost selectate întrucât acestea au pus deja în aplicare inovații prin care pășunatul a devenit sustenabil din punct de vedere economic. Pentru a crește impactul acestor inovații, soluțiile identificate în ferme vor fi descrise în principal pe baza unor videouri realizate direct din ferme. Astfel de soluții digitale vor deveni disponibile pe site-ul proiectului începând cu a 2-a jumătate a acestui an. Fermierii interesați se pot implica în vizită de studiu în țară și în străinătate, la evenimente demonstrative realizate în ferme, precum și la sesiuni de informare. Cei care vor dori să aplice soluțiile inovative în propria fermă vor dispune de consultanță din partea experților proiectului. Printre soluțiile viabile prin care valoarea adăugată a produselor provenite de pe pășune poate fi îmbunătățită se numără, în principal, schemele de calitate voluntară. Prin astfel de scheme de calitate, valoarea unui animal hrănit în mod exclusiv cu fân poate crește cu peste 50% în momentul în care povestea fermei este prezentată în mod credibil consumatorului final, în restaurant sau în magazin. În momentul de față, proiectul este susținut de fermieri membri ai Agro Transilvania Cluster. Alături ne sunt și alte cooperative agricole de succes. După cum am putut constata, fermierii sunt interesați să valorifice cât mai bine resurse locale de care dispun, iar pășunea este o resursă aflată la îndemână. Punerea în practică a unor soluții tehnice reprezentate, spre exemplu, de pășunatul rotațional presupune din partea fermierului acceptarea, în principal a riscului de a face ceva diferit sau nou. Partenerii din Irlanda, Germania sau Franța aplică de peste 20 de ani astfel de soluții bazate pe pășunat, soluții care contribuie la îmbunătăațirea performanțelor fermei. În acest mod, fermierii și-au îmbunătățit producția de produse agroalimentare, reducând în același timp presiunea asupra mediului. Aceste modele trebuie însă adaptate specificului românesc, iar echipa de proiect coordonată de către universitatea noastră va face acest lucru. (Mugurel Jitea, profesor la USAMV Cluj)
Sistemele agricole bazate pe pășunat dispar cu rapiditate în întreaga Europă. Pentru a inversa această tendință negativă este necesar să susținem în calitate de consumatori utilizarea unor produse agroalimentare provenite din ferme în care pășunea este utilizată în condiții prietenoase cu mediul. Proiectul european dedicat fermierilor, Pășunat pentru agroecologie beneficiază de finanțare în valoare de aproximativ 3 milioane de euro.
Alina Vingan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.