Ascultă Radio România Cluj Live

Doamnelor și domnilor, cu numărul 10, Aurora Dragoș! [FOTO]

Aurora la varsta papusilor

Doamnelor și domnilor, cu numărul 10, Aurora Dragoș! [FOTO]
Foto: Aurora Dragos in echipa de organizare a Eurobasket

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 martie 2023, 17:27

Aurora Dragoș își amintește că întreaga ei carieră i se datorează și antrenorului Horea Pop, care a ajutat-o să devină una dintre cele mai bune sportive ale anilor ‘80 – ‘90:

În 1977 dl. antrenor Horea Pop a făcut o selecție, așa se făcea pe vremea aceea. Antrenorii mergeau la școli și selectau cele mai înalte, cele mai – cum le vedea el, știi? – apte pentru jocul de baschet și am dat probe la Liceul Brassai. Aceea a fost prima sală în care am intrat pentru baschet, de acolo a început totul.
Cele mai bune prietene mi-au rămas fetele cu care am început baschetul și ne-am trăit copilăria împreună, ca dovadă că și acum ne întâlnim cât de des putem și depănăm amintiri. (Aurora Dragoș)

coechipiere la junioare – Mioara Iurian, Maria Vigh, Tunde Enyedi, Simona Morar, Claudia Bochis, Aurora Dragos, Delia Dragoste, Ildiko Manasses

 

La patru ani de la antrenamentul făcut în sala de sport a Liceului Brassai, Aurora Dragoș devenea campioană națională de junioare și câștiga primul ei titlu de “Cea mai bună jucătoare” dintr-un lung șir de trofee care au urmat:

În 1981, la Tragu Mureș, a fost primul titlu de campioană. Am câștigat toate meciurile și la diferență de puncte. Acolo am luat și primul titlu de “Cea mai bună jucătoare” a țării.

Targu Mures – Aurora Dragos pe podium

 

Până la 18 ani am câștigat cam toate titlurile la categoriile noastre de vârstă, dar și mai mari decât noi. Îmi amintesc că într-un an am jucat la categoria noastră și încă două categorii și am câștigat toate cele trei titluri de campioane. Deci am fost o generație deosebită. (Aurora Dragoș)

Aurora Dragoș era încă junioară când antrenorul Nicolae Martin a adus-o să joace și pentru echipa mare. Promovarea ei la senioare a coincis cu câștigarea primului ei titlu național la Universitatea Cluj:

Cu Tunde (Enyedi Tunde) împreună, în returul campionatului 1983 – 1984, la vârsta de 16 ani, două copile am mers lângă niște jucătoare de 30 de ani. Debutul a fost cu emoții, dar eram foarte ambițioase. Eu mai mult în atac, Tunde mai bună în apărare, eu zic că ne-am făcut treaba. (Aurora Dragoș)

Aurora Dragos în alb, cu nr 10

Cu Aurora Dragoș în teren, baschetbalistele Universității Cluj au câștigat zece titluri consecutive de campioane naționale. Călin Mișan este unul dintre suporterii care au fost martorii acelei performanțe și își amintește cu plăcere de evoluțiile Aurorei:

Aurora Dragoș avea spiritul de lider. Toată echipa era grozavă, dar ea se vedea că are gena aceea de lider, care conducea echipa spre victorie. Era luptătoare, de fapt era în spiritul lui “U”, la fel cum toată echipa cred că întruchipa exact ideea care a fost creată de doctorul Hațieganu. (Călin Mișan)

Aurora Dragoș se poate mândri cu opt titluri la junioare și 11 Campionate Naționale câștigate cu echipa de senioare.

Acestora li se adaugă două trofee de “Cea mai bună coșgeteră”, câștigate în 1996 și 1998. De asemenea, a fost declarată de patru ori “Cea mai bună jucătoare” din Campionatul Național de baschet.

În palmaresul ei se mai regăsesc peste 300 de selecții în Naționala României, unde a fost și căpitanul echipei, iar în 1999 a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului.

cu Nationala in China, Aurora a treia jucătoare, randul de sus

După atâtea performanțe, dacă ar fi să aleagă, Aurora Dragoș nu ar putea spune care a fost cel mai frumos moment al carierei:

Sunt multe, nu pot să mă gândesc la unul, cel mai! Fiecare titlu câștigat are frumusețea lui, fiecare distincție pe care am primit-o de “Cea mai bună jucătoare” sau de coșgeteră, în fiecare an acelea au fost cele mai frumoase clipe. (Aurora Dragoș)

În 1989, Aurora Dragoș a câștigat cu echipa unul dintre cele mai grele titluri din carieră. La Brașov a avut loc turnetul final al campionatului, iar meciul decisiv s-a jucat contra Voinței București. Echipa care învingea în acea partidă urma să câștige și trofeul de Campioană Națională:

titlul castigat in ’87 cu Nicolae Martin antrenor. Aurora Dragos a treia de jos

Sistemul de joc era atunci astfel gândit că se juca un turneu final la care participau cele mai bune șase echipe, jucau fiecare cu fiecare. A fost un campionat pe care l-am câștigat mai greu, a fost mai intens și cu atât și satisfacția a fost mai mare. Am petrecut împreună cu galeria, cu toate cunoștințele și prietenii care au fost la finală. A fost o finală deosebită. (Aurora Dragoș)

În acea perioadă, erau sute de fani care însoțeau echipa la meciurile decisive. Călin Mișan își amintește că în 1989, la Brașov, a avut loc și cea mai mare deplasare a suporterilor Universității la un meci de baschet feminin:

În ’88 a fost prima mare deplasare la baschet. Am stat trei zile la Satu Mare, unde am câștigat titlul.

suporterii si echipa, dupa titlul castigat la Satu Mare

 

În anul următor a fost turneul de la Brașov, a fost un turneu extraordinar. Înainte le bătusem pe fetele de la Vâlcea, iar în finală toate fetele din echipa Vâlcei au venit cu noi în tribună și ne-au încurajat. Iar în următorul an a fost la Vâlcea. Turneul a fost de cinci zile, unii au fost toate cele cinci zile, noi am fost trei zile, au venit mulți doar în ultima zi, așa că la finală eram, din nou, câteva sute de uiști. Erau vremuri extraordinare! (Călin Mișan)

Performanțele obținute cu Aurora Dragoș în teren au rămas în memoria multor spectatori care au prins acea perioadă, iar marea baschetbalista a Universității mai simte acest lucru și astăzi:

Și acum sunt persoane care mă salută și mă opresc pe stradă și-mi spun că erau copii atunci sau erau tineri și veneau cu o plăcere deosebită la sală. Eram și echipa cu cele mai bune rezultate din Cluj și probabil că era și satisfacția lor să vină la meciurile noastre. (Aurora Dragoș)

Chiar dacă de mai bine de 20 de ani nu mai joacă baschet de performanță, Aurora Dragoș a rămas în continuare implicată în viață sportivă. O perioadă a fost manager la U, iar acum se ocupă de competițiile care se organizează la Sala Polivalentă:

Magda Jerebie prima de sus, Aurora Dragos ultima de sus

Locul mi l-am găsit tot în lumea baschetului. Am fost manager la echipa de baschet feminin și am avut-o ca antrenoare pe Magda Jerebie, deci fostele coechipiere am lucrat împreună. Totuși, partea asta de administrație pe baze sportive mi-a plăcut cel mai mult. Atât la Direcția de sport, cât și la Sala Polivalentă. (Aurora Dragoș)

Aurora Dragos in echipa de organizare a Eurobasket

Legătura cu baschetul a păstrat-o prin grupele de copii pe care le antrenează în cadrul U-BT. Se ocupă de cei mai mici juniori ai clubului, dar pe unii dintre sportivi a continuat să-i antreneze, chiar dacă au depășit vârsta minibaschetului:

E frumos! Eu n-am copii și atunci toată dragostea și pasiunea mea pentru baschet le-am transmis-o lor. În cazul meu, copilăria a fost destul de grea, serioasă. În performanță nu e ușor să răzbești. Dar lor am încercat să le transmit dragostea de baschet, nefiind așa severă cum au fost alții cu mine, chiar dacă a fost foarte bine că au fost severi, pentru că, probabil, n-aș fi ajuns la valoarea pe care o am dacă n-ar fi fost severi cu mine. Eu, însă, nu am fost severă. Nu pot să fiu severă cu copiii. (Aurora Dragoș)

la turneul de baby si minibaschet de la Mangalia

 

Printre copiii care au crescut sub ochii Aurorei Dragoș e și Răzvan Popa. În clasa a IV-a el a lăsat fotbalul pentru baschet și de atunci a avut aceeași antrenoare:

În clasa a IV-a am venit la baschet și m-a ajutat foarte mult. Nu era mulțumită de cum jucam, deoarece nu eram obișnuit cu sportul acesta, dar cu multă răbdare din partea ei și cu voință din partea mea și cu multă perseverență am reușit să învăț jocul. De șapte ani sunt alături de Aurora Dragoș și îmi place foarte mult, deoarece chiar se dedică și încearcă la fiecare meci, la fiecare antrenament să ne facă să devenim mai buni. Ca antrenoare, per total, noi o iubim foarte mult. (Răzvan Popa)

Aurora Dragoș a jucat baschet mai bine de două decenii. Performanțele realizate de generația din care a făcut parte sunt greu de egalat de o altă echipă din România. În cea mai mare parte a timpului petrecut pe parchet, Aurora Dragoș a jucat cu numărul zece pe tricou, număr care vorbește, parcă, de cele zece titluri consecutive câștigate cu echipa de senioare a Universității Cluj:

titlul castigat in 1992 cu Horea Pop antrenor, Aurora Dragos prima de sus

22 de ani am jucat baschet. Au fost ani de intensitate, fără pauză. Am fost la echipa de club, la echipa națională, înapoi la echipa de club. Acum, dac-ar fi s-o iau de la capăt, aș face același lucru. Aici mă văd. Nu mă văd altundeva! (Aurora Dragoș)

 

Mihai Miclăuș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca