O nouă clasă socială: flexitariatul revoluționează piața muncii
Ai auzit despre cognitariat? Dar despre flexitariat? Da, știu, sună asemănător cu ”proletariat”. Și nu întâmplător, fiindcă acești doi termeni noi definesc fenomene social-profesionale de amploare la nivel global, marcând nașterea și dezvoltarea unor noi categorii socio-profesionale.
Toți știm că Proletariatul este clasa muncitoare în definiția marxistă de acum un secol. Mai recent, am descoperit Cognitariatul, adică oamenii care muncesc în economia cunoașterii și în sectoarele creative, cei care prestează mai degrabă munci ce țin de utilizarea intelectului, informației și cunoștințelor, a căror valoare economică produsă este mai degrabă conceptuală, artistică, digitală sau virtuală.
Iar Flexitariatul este un segment al Cognitariatului. Desemnează acea categorie de lucrători din economia cunoașterii care consideră flexibilitatea ca un criteriu fundamental în relația cu angajatorii. Vorbim despre flexibilitate în toate accepțiunile sale, de la locul activității și orarul activității, până la volumul activității, termenele și condițiile de livrare și execuție, modalitățile de recompensare, instrumentele folosite și o mulțime de alte detalii care sunt abordate informal, nereglementat, la alegerea profesionistului atras de flexibilitate.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 martie 2023, 06:00 / actualizat: 23 martie 2024, 13:41
Flexitariatul este o mișcare socială tot mai amplă și tot mai vizibilă, care produce schimbări profunde în societate, în economie și în modul în care înțelegem relațiile dintre angajați și angajatori. Mentalitatea oamenilor care văd valoare în flexibilitate este una liberală și antreprenorială și definește freelancingul, un alt fenomen în creștere accelerată.
Acești profesioniști, foarte siguri pe valoarea lor profesională, prețuiesc mult libertatea și în consecință vor să stabilească ei când lucrează, ce și cu cine lucrează, unde și cum lucrează, fără a accepta constrângeri sau condiții care le restrâng opțiunile.
Ei sunt inovatorii care aduc ideile moderne și schimbările spectaculoase în viața noastră profesională. Sunt primii care testează, validează și promovează multe dintre ideile noi care schimbă piața muncii. Săptămâna de lucru de patru zile, nomazii digital, spațiile de coworking, aplicațiile mobile care îți rezervă birouri peste tot în lume, utilizarea aplicațiilor de Inteligență Artificială în muncile creative, preocuparea serioasă pentru sănătatea mintală și regândirea relațiilor de colaborare și a raporturilor de putere între angajatori și angajați, toate sunt idei reformatoare pe care revoluționarii din flexitariat le aduc în atenția majorității.
Lumea profesiilor se schimbă cu o viteză uluitoare. Dacă vrem să știm cum arată ziua de mâine ar trebui să urmărim cu atenție mințile cele mai inovatoare. Iar oamenii care dezvoltă conceptul de flexibilitate pe toate dimensiunile sale sunt uni dintre cei care redesenează viitorul, chiar în aceste clipe.
***
Cam atât pentru azi. Sunt Doru Șupeală și îți mulțumesc că urmărești Hacking Work, atât la radio, cât și online, cu podcast, newsletter și articole pe blog. Să ne re-auzim sănătoși, voioși și mintoși!
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.