Prima pagină » Diverse » „Statul sunt eu!” Ce a zis de fapt Ludovic al 14-lea?
„Statul sunt eu!” Ce a zis de fapt Ludovic al 14-lea?
Ludovic al 14-lea/Foto: Wikipedia
Chiar dacă nu ştim prea multe despre Ludovic al 14-lea, un singur lucru sigur am auzit: afirmaţia „statul sunt eu”, prin care acesta a rezumat monarhia absolută. Dar oare chiar aşa s-a întâmplat?
Chiar dacă nu ştim prea multe despre Ludovic al 14-lea, un singur lucru sigur am auzit: afirmaţia „statul sunt eu”, prin care acesta a rezumat monarhia absolută. Dar oare chiar aşa s-a întâmplat?
Anecdota istorică spune că în 13 aprilie 1655, Ludovic al 14-lea s-a întors de la vânătoare, ca să afle că în absenţa lui, Curtea Supremă îi cam punea la îndoială hotărârile. Se zice că a năvălit în şedinţa în curs, cu biciul de călărie în mână, iar când unul din judecători ar fi adus în discuţie interesele statului, Ludovic ar fi strigat: „Statul sunt eu!”, adică „L’etat, c’est moi!”Ce e adevărat din întreaga poveste e că tânărul rege chiar s-a înfuriat pe judecătorii care-i dezbăteau hotărârile in absentia. E drept că nu s-a oprit să se schimbe după vânătoare, dar nu a năvălit în şedinţă, ci a intrat respectând toate formele, cu tot cu mareşali, prinţi, cancelar ş.a.m.d, chiar s-a rugat înainte de a se înfăţişa înaintea judecătorilor. Apoi a luat loc printre ei şi, referindu-se la răzmeriţa cunoscută ca Fronde, care se încheiase cu 2 ani în urmă, a declarat:
„Domnilor, ştim cu toţii ce nenorociri au adus şedinţele judecătorilor, pe acestea vreau să le împiedic. Încetaţi aşadar consfătuirea privind hotărârile mele, pe care vreau să le văd îndeplinite”.
A interzis preşedintelui Curţii Supreme să mai autorizeze vreo şedinţă legată de acest subiect, iar celorlalţi membri le-a interzis să mai ceară aşa ceva. Apoi s-a ridicat şi a plecat, lăsând în urmă judecătorii uluiţi. Generaţii de istorici au încercat să-i convingă pe oameni că Ludovic al 14-lea nu a spus „statul sunt eu”; falsul îi aparţine unui oarecare Pierre-Edouard Lemontey, scriitor, istoric şi politician din secolul 19, care astăzi a fost complet uitat, dar ideea e greu de crezut că va dispărea vreodată.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.