Prima pagină » Diverse » După zeci de ani de la dispariţia speciei s-au născut patru pui de ghepard
După zeci de ani de la dispariţia speciei s-au născut patru pui de ghepard
Foto: captură video facebook
India a anunțat miercuri, 29 martie, că unul dintre cei opt gheparzi strămutaţi din Namibia a dat naștere la patru pui, la zeci de ani după ce specia a fost declarată dispărută în 1952 în această țară din Asia de Sud.
Articol editat de cristina.rusu,
9 martie 2023, 12:00 / actualizat: 30 martie 2023, 11:12
India a anunțat miercuri, 29 martie, că unul dintre cei opt gheparzi strămutaţi din Namibia a dat naștere la patru pui, la zeci de ani după ce specia a fost declarată dispărută în 1952 în această țară din Asia de Sud.
Ministrul Mediului din India, Bhupender Yadav, a postat pe Twitter o fotografie și un videoclip cu puii de ghepard, numind evenimentul „capital”.
Premierul Narendra Modi a salutat „vestea minunată”, tot pe Twitter.
Potrivit presei indiene, un al doilea ghepard namibian este de așteptat să nască în curând. Opt gheparzi namibieni au fost reintroduși în India anul trecut. La începutul acestui an, încă doisprezece gheparzi au venit din Africa de Sud pentru a mări primul contingent.
Anunțul nașterii celor patru pui de ghepard vine la câteva zile după moartea unuia dintre gheparzii namibieni în Parcul Național Kuno, o rezervație naturală situată la 320 de kilometri sud de New Delhi, victimă a insuficienței renale.
Ghepardul asiatic a dispărut oficial în India din 1952. Se spune că Maharaja Ramanuj Pratap Singh Deo a ucis ultimele trei exemplare înregistrate în India la sfârșitul anilor 1940.
Această subspecie, care odată cutreiera Orientul Mijlociu, Asia Centrală și India, se găsește acum doar în număr foarte mic în Iran.
Dispariția ghepardului din India este atribuită în principal vânătorilor, care râvneau prețioasa sa blană maro deschis, acoperită cu pete rotunde, dar și pierderii habitatului său.
Ghepardul figurează ca „vulnerabil” pe Lista Roșie a speciilor amenințate a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (UICN). (www.lefigaro.fr)
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.