O problemă gravă în România: rezistența la antibiotice
Ei dau vina pe automedicația populației, pe informațiile preluate tot mai mult de pe rețelele de socializare și pe farmaciile care vând antibiotice fără prescripție medicală. Așa ajung pacienții să aibă afecțiuni grave și în cazul cărora administrarea de antibiotice nu mai are efect.
Articol editat de Camelia Velțan, 9 martie 2023, 15:40
Consumul de antibiotice a crescut în ultimii ani la nivel național, atrag atenția autoritățile medicale.
Doctorul în biologie moleculară, Nicolae Mocuța:
Nicolae Mocuța: Este vorba despre tratamentul aplicat cu antibiotice și când trebuie și când nu trebuie. În acest fel se creează antibiorezistența la bacterie, pentru că nu găsești antibioticul eficace în boala respectivă. Tocmai din această cauză.
Anumite boli devin tot mai rezistente la antibiotice.
Profesor dr. Monica Junie, medic primar laborator microbiologie: Problemă deosebit de mare: rezistența la antibiotice, microorganisme de care ne ocupăm. Trebuie să spunem că sunt deosebit de inteligente. Acest lucru ne-a demonstrat-o și pandemia pe care tocmai am parcurs-o.
Din păcate, rezistența la antibiotice este tot mai prezentă printre români.
Conferențiar dr. Ioan Andrei Vereșiu, medic primar nutriție interne, cardiologie: Suntem primii la rezistență antibiotică. Mesajul este că: nu mai fugiți la farmacie și să luați antibiotice.
Autoritățile medicale îndeamnă populația să nu utilizeze antibiotice decât la indicația medicilor și să evite automedicația sau sfaturile medicale găsite pe rețele de socializare, cele mai multe venite de la persoane neautorizate.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.