Prima pagină » Știri » Educaţie » Noile legi ale educaţiei au fost prezentate în Guvern după luni bune de aşteptare
Noile legi ale educaţiei au fost prezentate în Guvern după luni bune de aşteptare
Foito: Agerpres
Pachetul legislativ care trebuie să transpună în practică proiectul România Educată aduce schimbări în privinţa evaluării naţionale, dar şi a examenului de bacalaureat.
Articol editat de Camelia Velțan,
10 martie 2023, 10:52 / actualizat: 11 martie 2023, 13:30
Pachetul legislativ care trebuie să transpună în practică proiectul România Educată aduce schimbări în privinţa evaluării naţionale, dar şi a examenului de bacalaureat.
Ministrul de resort, Ligia Deca spunea că documentele vor schimba fundamental, în bine, sistemul de învăţământ din România.
Proiectele vor intra acum în etapa de avizare, astfel încât să poată fi adoptate în Guvern în 23 martie şi apoi trimise Parlamentului spre dezbatere şi aprobare.
Ministrul educației a explicat de când se vor pune în practică prevederile legislative după aprobarea lor de către Parlament:
Ligia Deca: Dacă ele sunt adoptate până la finalul acestui an școlar, ele intră, în principiu, în vigoare începând din anul școlar următor, deci din toamnă ele se vor aplica. Sigur că anumite prevederi, cum sunt cele legate de evaluările naționale, vor intra în vigoare fazat, în așa fel încât să existe predictibilitate. De exemplu, concursul de admitere la liceu ar intra în vigoare pentru copiii care intră în clasa a V-a, în anul de aplicare a legii. Da, deci vorbim despre 2027. Similar, examenul de bacalaureat nu se va aplica decât pentru cei care vor intra în clasa a IX-a, începând cu anul 2024-2025.
Ligia Deca a venit cu explicații și în ceea ce privește admiterea la liceu.
Ligia Deca: După evaluarea națională, care rămâne în aceeași formulă ca până acum – include limba și literatura română, matematică și limba maternă, pentru acele profiluri care au avut concurență – dacă liceele doresc, pot organiza concursuri de admitere în limita a 60% din locuri. 40% din locuri vor fi alocate prin repartizare computerizată, pe baza notelor de la evaluarea națională.
Ligia Deca a mai spus că a primit peste 470 de mail-uri care au permis să se aducă o serie de clarificări legislative, fie în ceea ce privește organizarea învățământului special, a liceelor tehnologice, inclusiv extinderea posibilității ca Ministerul Agriculturii să finanțeze specializări noi sau programe de perfecționare pentru cadrele didactice.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.