O nouă firmă de asigurări se confruntă cu probleme
Între timp, Guvernul aşteaptă finalizarea analizei şi măsuri care să nu afecteze populaţia, aşa cum s-a întâmplat după recentele falimente majore din domeniu, ultimul fiind cel al companiei City Insurance.
Articol editat de Camelia Velțan, 10 martie 2023, 12:20
În piaţă există temeri că Euroins se află într-o situaţie dificilă, confruntându-se cu zeci de procese intentate de persoane asigurate care nu au primit despăgubirile cerute.
Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară, a anunțat, joi, 9 martie, că instituția ia în calcul plafonarea tarifelor RCA, în vederea protecției consumatorilor.
Anterior, ASF informase că tarifele de referință la asigurările auto RCA au crescut, în medie, cu 16% în februarie 2023 față de august 2022. Față de februarie anul trecut, când a avut loc falimentul companiei City Insurance, tarifele RCA s-au majorat cu până la 40%, au existat majorări consistente pentru toate categoriile de motorizări și pentru toate categoriile de vârstă.
Prețurile reale pe care le plătesc șoferii sunt diferite, însă, în funcție de cât de bine sau de rău au condus, conform sistemului bonus-malus, primele putând fi reduse cu până la 50% sau majorate cu până la 80%.
Purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Cărbunaru, a declarat joi, 9 martie, la finalul ședinței de Guvern, că executivul este dispus să-și ofere sprijinul în limita atribuțiilor pe care le are. El a reamintit că Autoritatea pentru Supraveghere Financiară nu se află în subordinea Guvernului și a menționat că autoritatea de reglementare are toate pârghiile legale pe care statul le-a oferit pentru a gestiona astfel de situații de criză.
Și președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a declarat, referindu-se la creșterea semnificativă a polițelor RCA, că piața este liberă, dar a precizat că autoritățile fac investigațiile necesare pentru a vedea situația reală.
Păgubiţii şi creditorii City Insurance, fostul lider RCA intrat în faliment anul trecut, au încasat peste 123 milioane de euro pâna la finele anului trecut.
Suma reprezintă doar un sfert din totalul cererilor de plată, după cum a anunţat Fondul de Garantare a Asiguraţilor pentru gestionarea falimentelor din asigurări.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.