Care e cel mai important lucru din bagajul unui călător spaţial? Păi, să aibă propriul lui prosop! Şi ce se ştie cu certitudine despre Pământ? Că e în mare parte inofensiv! Vi se pare că aceste întrebări şi răspunsuri nu au sens? Înseamnă că nu l-aţi citit încă pe Douglas Adams, născut în 11 martie 1953.
Foto: Foto: wikipedia
Articol editat de cristina.rusu,
11 martie 2023, 06:00 / actualizat: 11 martie 2023, 9:22
Care e cel mai important lucru din bagajul unui călător spaţial? Păi, să aibă propriul lui prosop! Şi ce se ştie cu certitudine despre Pământ? Că e în mare parte inofensiv! Vi se pare că aceste întrebări şi răspunsuri nu au sens? Înseamnă că nu l-aţi citit încă pe Douglas Adams, născut în 11 martie 1953.
În ziua în care a venit pe lume Douglas Adams, cercetători ai universităţii Cambridge au anunţat că au descoperit structura moleculară a ADN-ului. De altfel, numele lui mijlociu era Noel, ceea ce face ca iniţialele sale să fie DNA. S-a remarcat printre colegii săi de şcoală: cel puţin prin înălţime, pentru că la 12 ani avea deja 1.83 m. Pe baza unui eseu despre poezia religioasă în care vorbea despre The Beatles şi William Blake, a fost primit în 1971 la St John’s College, Cambridge, deşi el optase pentru Cambridge pentru a se alătura clubului de comedie exclusivist Footlights, care era rampa de lansare pentru unii dintre cei mai renumiţi comici englezi. A absolvit în 1974, cu o diplomă în literatură engleză.
Câteva din primele sale scrieri au fost descoperite de Graham Chapman de la The Monty Python, ceea ce a dus la un scurt parteneriat, lui Adams atribuindu-i-se scenariul unui episod. Deoarece Adams avea dificultăţi în a vinde glume şi povestiri, şi-a luat o serie de slujbe ciudate, cum ar fi cea de portar la un spital, constructor de grajduri şi curăţător de coteţe, dar pretindea şi că a fost angajat ca gardă de corp de către o familie din Qatar. Cea mai cunoscută carte a sa, Ghidul autostopistului galactic, a fost iniţial un serial radiofonic BBC; de fapt a cunoscut atâtea modificări în tranziţia către roman, iar apoi către miniserie, încât versiunile sunt greu de reconstituit. Adams nu a fost niciodată un scriitor prolific, iar despre respectarea termenelor limită se zice că ar fi spus:
Îmi plac termenele limită; îmi place vâjâitul pe care-l scot când trec pe lângă mine.
Printre cărţile sale cunoscute se numără şi seria Dirk Gently: descrisă de autor ca fiind focalizată pe noroi, muzică şi mecanică cuantică, vă putem spune că nu are aproape nicio legătură cu ecranizarea care i s-a făcut acum câţiva ani. În 1990 a scris şi a prezentat documentarul Hyperland, care înfăţişa posibilităţile hipertextului. În acelaşi an, Tim Berners Lee a propus o aplicare a hipertextului care a primit numele World Wide Web. Douglas Adams a murit la 49 de ani, în urma unui atac de cord.
Lucruri mai puţin cunoscute
Îi plăcea să ştie lucruri aparent inutile. Informaţia lui preferată era aceea că leneşii tineri sunt atâta de prostuţi încât încearcă să se agaţe de propriile membre în locul crengilor, căzând astfel din copac.
Scriitorul de science fiction Arthur C. Clarke a declarat că „nu intra în panică”, frază pentru care era cunoscut Douglas Adams, e cel mai bun sfat pe care-l putea primi omenirea.
Era bun prieten cu biologul evoluţionist Richard Dawkins, care i-a dedicat bestsellerul The God delusion, publicat în 2006.
Autorul său preferat era P.G. Wodehouse. Considera cărţile lui Wodehouse un fel de muzică pentru minte şi era în relaţii bune cu Stephen Fry, cel care a interpretat pe micul ecran rolul genialului valet Jeeves.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.