Primăriile pot deschide Centre de zi destinate copiilor și părinților aflați în dificultate
Articol editat de Andreea Leonid, 12 martie 2023, 10:12
Primăriile mai au la dispoziție aproape o lună pentru a depune proiecte de deschidere a unor Centre de zi destinate copiilor și părinților aflați în dificultate.
În acest scop sunt alocate 50 de milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. La nivel național va fi înființat Observatorul Național al Copilului, prima bază de date cu informații despre copiii vulnerabili, iar la nivel local vor fi constituite Consilii Comunitare Consultative, din care vor face parte de la medic, preot sau învățător, până la reprezentanți ai societății civile. Aceste măsuri sunt prevăzute într-o lege adoptată săptămâna aceasta de Senat. Alexandra Cristea are detalii.
Reporter: Prin acest proiect de lege sunt stabilite norme clare în baza cărora va fi realizată intervenția autorităților administrației publice locale în vederea îndeplinirii atribuției referitoare la prevenirea separării copilului de familia sa, respectiv menținerea copilului în familie. Totodată, se înființează la nivel local Consilii Comunitare Consultative, din care vor face parte de la medic, preot sau învățător, până la reprezentanți ai societății civile. În paralel, vor fi înființate 150 de Centre de zi pentru care sunt disponibili 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile prin PNRR. Primăriile încă pot depune proiectele până la 10 aprilie 2023, individual sau în parteneriat cu organizații creditate ca furnizor de servicii sociale. Conform unui amendament admis, Centrul de zi este serviciul social care are ca misiune prevenire a separării copilului de familie prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activități de îngrijire educație informală și nonformală, recreere, socializare, consiliere, dar și dezvoltare a deprinderilor pentru o viață independentă, abilitare reabilitare, după caz, sau asigurarea hranei pentru copii, dar și a unor activități de sprijin, consiliere, educare pentru părinți sau reprezentanți legal, precum și pentru alte persoane care au în îngrijire copiii. Documentul merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.