Ascultă Radio România Cluj Live

Yacon, superalimentul care va înlocui zahărul

Yacon/Foto: Wikipedia

Zahărul se ascunde în multe dintre mesele noastre. Cu cât un aliment este mai procesat, cu atât este mai probabil să fie bogat în carbohidrați. De exemplu, a bea o singură cutie de suc este echivalent cu a înghiţi şapte cuburi de zahăr. Dar știm că un consum excesiv de zaharuri poate provoca daune semnificative sănătății noastre. Acesta este motivul pentru care se caută din ce în ce mai mult alternative sănătoase la zaharurile rafinate.

Yacon, superalimentul care va înlocui zahărul
Foto: Yacon/Foto: Wikipedia

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 13 martie 2023, 12:00 / actualizat: 13 martie 2023, 13:39

Zahărul se ascunde în multe dintre mesele noastre. Cu cât un aliment este mai procesat, cu atât este mai probabil să fie bogat în carbohidrați. De exemplu, a bea o singură cutie de suc este echivalent cu a înghiţi şapte cuburi de zahăr. Dar știm că un consum excesiv de zaharuri poate provoca daune semnificative sănătății noastre. Acesta este motivul pentru care se caută din ce în ce mai mult alternative sănătoase la zaharurile rafinate.

Printre acestea se află şi yacon, o legumă- rădăcină care nu este foarte prezentă în farfuriile noastre. Chiar dacă suntem cu toții familiarizați cu cartofii, astăzi s-ar putea să aflați că există și pere, un alt nume pentru yacon. Acest tubercul cu carne albă aproapiat de anghinare este asemănător cu un cartof alungit. Originar din America de Sud, a apărut pentru prima dată în Europa la mijlocul secolului al XIX-lea pentru a înlocui cartoful, apoi a fost amenințat de dăunători. Gustul său este undeva între cel de măr și pepene verde.

Yaconul are particularitatea de a fi bogat în inulină, un zahăr indigerabil, adică nedigerat, ci degradat de flora intestinală. De asemenea, este concentrat în fructo-oligozaharide, fibre care nici nu sunt integrate de organism. Caracteristica lor? Ele oferă un gust natural dulce. Inulina și fructo-oligozaharidele găsite în yacon favorizează şi asimilarea mineralelor de către organism și întăresc sistemul imunitar. Astfel, deşi yaconul este dulce, nu are aproape niciun impact asupra glicemiei, cu alte cuvinte asupra nivelului de zahăr din sânge. Atunci când zahărul din sânge este prea mare, ca la diabeticii netratați, sănătatea este afectată pe termen lung.

Pentru a înlocui zahărul sau în orice caz a-i reduce consumul, putem opta așadar pentru sirop de yacon. Această textură se obţine dupa evaporarea sucului de pere de pământ sub vid. Favorizează concentrația de zaharuri în timp ce evacuează apa. Siropul de yacon poate fi găsit şi în magazinele bio sau pe internet. Prețul lor este de aproximativ 12 euro. Chiar dacă acest sirop seamănă cu cel de agave, se dovedește a fi și mai puțin caloric. Siropul de yacon are un indice glicemic scăzut și o anumită bogăție în minerale. Conţinutul său mare de fibre poate duce la tulburări digestive şi este indicat să fie consumat cu moderaţie. (www.lesoir.be)

 

RADOR

Foto: Wikipedia

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Dacă ar fi posibilă ştergerea amintirilor urâte?
Diverse joi, 16 ianuarie 2025, 12:00

Dacă ar fi posibilă ştergerea amintirilor urâte?

În timp ce amintirile se află în centrul unui proces foarte complex, posibilitatea de a șterge unele dintre ele prezintă un mare interes pentru...

Dacă ar fi posibilă ştergerea amintirilor urâte?
Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă
Diverse joi, 16 ianuarie 2025, 10:32

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă

Direcția regională a Poliției Naționale a Ucrainei a transmis că oamenii legii au fost sesizaţi de către un profesor de la unul dintre liceele...

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă
Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Diverse miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:00

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!

Potrivit unui studiu recent, consumul de kiwi înainte de culcare nu doar îmbunătăţeşte calitatea somnului, ci sprijină şi recuperarea...

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Diverse marți, 14 ianuarie 2025, 12:00

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor

În sezonul virozelor, este important să ne fortificăm sistemul imunitar.   Lăptişorul de matcă este unul dintre cele mai valoroase produse...

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 12:00

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave

Locuirea în apropierea unui aeroport și expunerea constantă la zgomotul avionului ar putea crește semnificativ riscul de atacuri de cord, aritmii...

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 10:29

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate

Dincolo de telefoanele mobile, care ne însoțesc oriunde mergem, ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor...

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 00:00

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO

”Orașul de gheață din Harbin”, cel mai mare parc tematic din lume dedicat statuilor din gheață și zăpadă, a atras peste 1 milion de...

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO
Diverse duminică, 12 ianuarie 2025, 12:00

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav

Persoanele care lucrează fără a-şi lua pauza de prânz riscă să se îmbolnăvească grav, indică rezultatele unui studiu recent care se...

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav