Campanie de conştientizare a riscurilor bolii cronice de rinichi
Preşedinta CNAS, Adela Cojan, a declarat, marți, 14 martie, 147 martie 2023, că în proiectul noului contract-cadru sunt prevăzute pachete de analize medicale în zona de medicină de familie, iar Societatea Română de Nefrologie a demarat o campanie de conştientizare a riscurilor bolii cronice de rinichi.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 15 martie 2023, 12:01
Aproape 10% din români suferă de această boală care este diagnosticată în stadiu incipient doar pentru un pacient din zece pentru că nu manifestă simptome, susţine preşedinta Societăţii de Nefrologie, Ina Maria Kacso:
Ina Maria Kacso: Rinichiul nu doare decât în situaţii excepţionale şi simptomele specifice apar doar în stadii avansate. Dacă vreţi, putem compara boala cronică de rinichi cu o maşină care vine noaptea cu farurile stinse şi în momentul impactului este prea târziu deja să ne ferim. Din acest motiv este necesar să fim proactivi şi să depistăm precoce boala cronică de rinichi, adică pacienţi care au un risc mai mare decât populaţia generală să dezvolte boala cronică de rinichi. Şi mă refer aici la diabet, boli cardiovasculare şi hipertensiune.
Disfuncţia renală complică boli preexistente, precum cele cardiovasculare sau diabetul, iar în stadii avansate se poate ajunge la dializă, transplant renal sau chiar la deces. Doctorii recomandă verificarea sănătăţii rinichilor măcar o dată până la vârsta de 60-65 de ani, însă în cazul persoanelor cu comorbidităţi este necesar controlul anual, ne-a transmis reporterul Ancuţa Cocoroveanu.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.