Despre uitare și iertare în Justiție [AUDIO]
Societatea consideră că vinovatul trebuie să fie tras la răspundere într-un termen rezonabil, altfel fapta dispare din memoria colectivă și devine aproape insignifiantă.
Articol editat de cristina.rusu, 17 martie 2023, 10:02 / actualizat: 17 martie 2023, 17:22
Am primit lămuriri din partea unui judecător cu peste trei decenii de practică în cauze penale, dl.Vasile Grunea:
– Există și infracțiuni imprescriptibile?
Da, infracțiunile contra umanității, contra păcii, deci infracțiunile grave. Nici anumite tipuri de crime nu se prescriu, dar se prescriu faptele de furt, chiar și de violență, lovire, vătămări corporale. Termenele generale de prescripție sunt de la trei la 15 ani. Cele mai scurte sunt 3 ani pentru fapte unde pedeapsa este până la un an sau amendă. Cu cât pedeapsa prevăzută pentru fapta respectivă este mai mare, cu atât termenul de prescripție a răspunderii penale este mai lung. Sigur, dacă nu se face nimic într-un termen dat, fapta se prescrie automat. Dacă se fac unele cercetări sau acte de procedură, ori a început judecata, începe să curgă un nou termen de prescripție, care în total nu poate depăși dublul termenului general de prescripție.
– Au fost scandaluri în ultima vreme legate de prescrierea unor infracțiuni care au provocat multă vâlvă la data comiterii lor, iar unele s-au prescris fiindcă procurorii n-au reușit să termine dosarele.
Să nu aruncăm vina doar pe procurori. Vina este generală – la polițist, la procuror, chiar la unele instanțe de judecată care n-au reușit să finalizeze dosarele la termen și intervine prescripția, iar atunci sigur că se va da o soluție de încetare a procesului penal. Este o palmă dată justiției și în general societății, pentru că justiția n-a reușit să tragă la răspundere într-un termen rezonabil persoana vinovată. Sigur că există o răspundere disciplinară, începând cu diminuarea salariului, să zicem, pentru culpe comune, fiindcă în prescripția răspunderii penale sunt mai mult vinovați.
Așadar, sancțiunea diminuării salariului, retrogradarea în funcție, chiar schimbarea pe o anumită perioadă a instanței în care judecă, până la excluderea din magistratură. Să fii trimis de la Curtea de Apel la judecătoria orășenească, trei luni, șase luni, este ca la batalionul disciplinar.
– Cunoașteți cazuri de magistrați care au avut de suferit după erori de acest gen?
Sigur că da. Există și răspundere penală în situația în care se constată favorizarea infractorului sau tergiversarea voită a unor termene procedurale.
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.