Șoferi în pas cu moda: drogurile iau locul alcoolului la volan
Numărul persoanelor care conduc sub influența drogurilor sau a substanțelor etnobotanice crește de la un an la altul.
Articol editat de cristina.rusu, 20 martie 2023, 13:04
Articol editat de cristina.rusu, 20 martie 2023, 13:04
În 2022, aproximativ o treime dintre conducătorii auto depistați la volan sub influența produselor interzise de lege consumaseră astfel de substanțe.
În această perioadă, pe raza județului Cluj au fost comise 38 de accidente de circulație cu victime, dintre care 29 au fost făcute de persoane care conduceau sub influența băuturilor alcoolice și 9 de șoferi care au urcat drogați la volan.
Agentul principal de poliție Iulian Timșa arată că anul trecut au fost depistate în trafic peste 200 de persoane aflate sub influența substanțelor halucinogene:
În cursul anului 2022, la nivelul județului Cluj, polițiștii au constatat 677 de infracțiuni privind conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe. Dintre acestea, 448 de infracțiuni au fost înregistrate pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, iar celelalte 229 pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive. (Iulian Timșa)
În cazul conducerii sub influența băuturilor alcoolice, legislația de la noi din țară prevede că persoanele cu o alcolemie cuprinsă între 0,1 și 0,4 la mie comit contravenție, iar fapta se pedepsește cu amendă de până la 2.900 de lei și cu suspendarea permisului de conducere.
Iulian Timșa avertizează că, în cazul persoanelor aflate la volan sub influența drogurilor sau a etnobotanicelor, polițiștii întocmesc automat dosar penal:
În cazul în care concentrația alcoolică este de peste 0,8 la mie alcool pur în sânge, fapta reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere. (Iulian Timșa)
La fel ca în cazul persoanelor la care aparatul etilotest indică consum de alcool, și șoferii depistați sub influența substanțelor psihoactive au dreptul să solicite o contraexpertiză, care se face într-o unitate medicală sau un laborator autorizat.
Mihai Miclăuș
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.