Povestea unui fake news: dieta cu ciocolată
Articol editat de cristina.rusu, 21 martie 2023, 06:00 / actualizat: 21 martie 2023, 8:42
Johannes Bohannon, director al Diet and Health Institute, a anunţat rezultatul unui studiu interesant în 2015: cică aceia care urmează o dietă săracă în carbohidraţi, dar pe care o suplimentează cu ciocolată, slăbesc mai mult, au un colesterol mai scăzut şi o dispoziţie mai bună. Acuma, partea cu dispoziţia am constatat-o şi noi, dar chiar să slăbeşti de la ciocolată?
Pentru experiment s-au căutat pe Facebook subiecţi din zona Frankfurtului, cărora li s-au oferit 150 de euro pentru o participare de 3 săptămâni. Au participat 5 bărbaţi şi 11 femei, care au fost împărţiţi în 3 grupuri: unii urmau un regim sărac în carbohidraţi; alţii urmau acelaşi regim, dar cu adaos zilnic de ciocolată; iar al treilea grup era pentru control. Oamenii se cântăreau în fiecare zi, iar la sfârşit li s-au făcut analize de sânge şi au trebuit să completeze un chestionar exhaustiv privind somnul şi dispoziţia. Cei din primele două grupuri au slăbit în medie 2.3 kg (greutatea grupului de control nu s-a schimbat). S-a constatat însă că aceia care au mâncat ciocolată au slăbit mai repede şi cu 10% mai mult. Rezultatele erau convingătoare, mai ales că studiul nu lua în considerare doar greutatea, ci şi nivelul de sodiu şi de proteine, calitatea somnului, energia în timpul zilei etc. Deci veste bună, trăiască ciocolata! Sau… ne mai gândim?
„Slim by chocolate”, urlau titlurile din tabloide. Ideea a fost prelucrată în multe clipuri pe Youtube, într-o baladă acustică şi chiar într-o piesă rap. După presa germană, studiul lui Bohannon a fost preluat – fără vreo verificare – de presa americană, australiană, indiană şi cam de toată lumea. Nimeni nu a întrebat câţi subiecţi au participat la experiment, nimeni nu a cerut opinia vreunui expert. Mai bine ar fi făcut-o: nu doar că studiul lui Bohannon, făcut pe 16 oameni, era complet irelevant, dar institutul lui nici măcar nu exista.
Dacă măsurăm o mulţime de factori pe un grup mic de persoane, e inevitabil să găsim corelaţii statistice. Având în vedere că studiul lui Bohannon măsura 18 factori… existau 60% şanse să găsească ceva. Dar care era scopul lui Bohannon? Acesta a dezvăluit până la urmă: avea de gând să demonstreze cât de irelevante sunt adesea cercetările din domeniul nutriţiei, care nu e o ştiinţă exactă. Rezultatele lui erau nesigure şi fără sens, dar amplificate de media, au ajuns la milioane de oameni. Aşa că, spre deosebire de calul de dar, care cică nu se caută de dinţi, la un studiu de nutriţie chiar trebuie să verificăm în ce condiţii s-a făcut şi de către cine.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.