Apa este bunul nostru cel mai de preţ. Pentru că face parte într-un mod atât de fundamental din organismul uman, a ne lipsi de apă înseamnă a ne lipsi de noi înşine.
Articol editat de cristina.rusu,
22 martie 2023, 06:00 / actualizat: 24 martie 2023, 11:05
Apa este bunul nostru cel mai de preţ. Pentru că face parte într-un mod atât de fundamental din organismul uman, a ne lipsi de apă înseamnă a ne lipsi de noi înşine.
Peste 2 miliarde de oameni nu au acces la o sursă sigură de apă, un fapt în legătură cu care îşi propune să ne atragă atenţia ziua mondială a apei.
Ziua Mondială a Apei a fost adoptată în 1992, în cadrul unei conferinţe a Naţiunilor Unite privind protecţia mediului ce a avut loc în Rio de Janeiro. În 2020, această celebrare ar fi trebuit să aducă în lumină legătura dintre apă şi schimbările climatice, felul în care protecţia surselor de apă poate salva milioane de vieţi în fiecare an. În situaţia de faţă însă, se remarcă şi un alt aspect: cât de importantă este apa în stoparea răspândirii bolilor infecţioase.
Multe secole de-a rândul, oamenii nu au făcut o asociere între igiena personală şi epidemii. Se credea că bolile sunt cauzate de aerul nefast ori de miasme, iar spălarea mâinilor nu era un obicei la modă nici măcar la curţile nobiliare. Se spune de pildă că regii Franţei îşi curăţau mâinile cu coniac, dar reginele îşi făceau un titlu de onoare din a avea mâinile albe chiar dacă nu au fost spălate în ultimele 3 săptămâni!
Anul acesta, probabil că modul cel mai potrivit de a celebra Ziua Mondială a Apei este să ne amintim să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun. Apoi, de ce nu, putem urmări un film a cărui acţiune se petrece într-o lume aflată sub domnia apei!
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.