În județul cu cei mai mulți șomeri, statul sprijină prin lege ”trântorii”
Un motiv ar fi pregãtirea profesionalã slabã a acestora, spun autoritãțile responsabile. În plus, anumite deficiențe legislative le permit șomerilor sã nu lucreze și sã beneficieze de ajutor social pe termen îndelungat.
Mulți șomeri nu știu să scrie sau să citească și nu știu să întocmească o simplă cerere de angajare. Directorul adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forță de Muncă Sălaj, Romeo Sârca.
Articol editat de Camelia Velțan, 22 martie 2023, 14:09
Romeo Sârca:
Nu au studii deloc. Am reușit să semnăm câteva protocoale cu organizații nonguvernamentale care încearcă să se ocupe de aceste persoane, oferindu-le practic a doua șansă, să ducă chiar profesori în centrul comunității lor, astfel încât deplasarea acestora de la domiciliu spre locul unde se desfășoară programul „A doua șansă” să fie cât mai puțini.
Reprezentanții mediului privat nu-și doresc salariați analfabeți. Președintele Organizației Patronilor Sălaj, Alin Buză.
Alin Buză:
Dacă nu vor să facă școală, cum o să-i aducem, că până la urmă e vorba despre viața lor. Noi nu suntem Dumnezeu – creăm locuri de muncă, nu știu pentru cine sau pentru ce. Da, avem ajutoare sociale, îi ajutăm să nu facă alte lucruri și mai rele. Dispar de la școală și după aceea statul trebuie să-i întrețină într-un fel.
Autoritățile apreciază că ajutorul social trebuie limitat. Directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Sălaj, Mircea Pop.
Mircea Pop:
Trebuie dat limitat în timp, asta e treaba. El trebuie să știe că doar șase luni primește și trebuie să aibă presiune pe el, ca după alea șase luni să-și caute un loc de muncă. El n-are nicio presiune.
Sălajul este județul din regiunea de nord-vest a țării cu cei mai mulți șomeri. Asta în timp ce reprezentanții mediului de afaceri se plâng lunar că nu găsesc forță de muncă.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.